Manuset til ”Salt” er ikke sofistikert, men thrillerkomponentene i det er i begynnelsen såpass interessante at filmen tenner interesse: En CIA-offiser (Angelina Jolie) blir av en russisk avhopper identifisert som en ”sovende russisk agent”. Hvilket vil si: Hun er plantet i det amerikanske systemet som barn, formålet er en dag å iverksette de mekanismene hun har i seg til å likvidere meget høytstående personer i både USA og Russland for å skape kaos for at Russland deretter skal tilegne seg makt. Stor makt. Vi er med andre ord tilbake i Den kalde krigs tankegang og paranoia.

Disse, som thriller betraktet, liflige linjer og mønstre og utviklingen av dem, drukner imidlertid regissør Phillip Noyce (bla. a. ”Patriot Games” og ”The Quiet American”) i larmende, andpusten, virvlende, muskelstram action, hvis eneste mål er å vise Evelyn Salt (Angelina Jolie) som en slags Actiongudinne.

At Angelina Jolie er en fornem skuespiller har hun vist i filmer som ”Girl, Interrupted” (Oscarbelønnet), ”A Mighty Heart” og ”Changeling”. At hun også makter å gi eksplosivt liv til det fysiske, har hun bevist i full bredde i blant annet ”Mr. And Mrs. Smith” og Lara Croft”.

Her viser/beviser hun det igjen: Hun slåss og vinner hver gang. Hun kaster seg fra tak til tak på trailere i susende fart. Hun skyter og treffer hver gang. Hun firer seg ned i heissjakter.

Er du ute etter action, får du dét med alle orgelpipene ute. Men filmen er ikke verdt en millimeter utover det actionmessige. No, sir.

FAKTA:

USA 2010

Regi: Phillip Noyce

Manus: Kurt Wimmer

Skuespillere: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Daniel Olbrychski, Chiwetel Ejiofor, August Diehl

Sensur: 15 år