Science fiction/action

Regi: Matthew Vaughn

Manus: Sheldon Turner og Bryan Singer

Skuespillere: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, January Jones, Nicholas Hoult, Kevin Bacon

Sensur: 11 år

Egnethet: Ungdom/voksen

Tegneserien «The X–Men» oppsto i 60-årene. Serien ble kreert av Stan Lee og Jack Kirby. Mutantene i serien – «Homo Superior» – er født med en genetisk mutasjon, den manifesterer seg i puberteten med en unik, eksepsjonell kraft.

Det finnes to «X–Men»–filmer allerede. For fansen er vel det en opplysning på linje med at Norge feirer nasjonaldagen sin 17. mai. Men, vel, i de to første eposene er mutantene delt i to fiendegrupper, under professor X og Magneto. I denne tredje utgaven går man tilbake til start og redegjør for hvordan det hele ble slik som det er blitt.

Opprinnelig var de to høvdinger unge menn og meget gode venner. De hadde begge oppdaget den skjulte kraften de bar. De fikk kontakt med andre som bar i seg de samme kreftene og ulike lag av traumer, smerte, raseri, minner og drømmer. Visse hendelser, som det redegjøres bredt for i denne filmen, gjorde at gruppen ble splittet i to. De ble dødelige fiender.

Denne treeren er like full av virvlende spesialeffekter som i de to forrige. Like mye utfoldelse av susende energi og sugende action. Det utspilles i 1960-årene og filmen tar med stor selvfølgelighet den frekkheten å fortelle oss om hvordan noen globale begivenheter virkelig var. Vi får vite hva som egentlig hendte under Cubakrisen mellom USA og Sovjet. Det er fantasiutvidende, det er frekt og det er hujende morsomt, samtidig som filmen makter å beholde sin tikkende spenning.

Som du forstår: Du skal legge all logisk tankegang fra deg hjemme, åpne opp ditt unge hjerte og din unge fantasi og ta dette til deg slik du drikker issaft en varm sommerdag. Da vil du oppdage at det hele er en kombinasjon av tidlige James Bond-filmer og «X–Men» universet. Den ene av de to manusforfatterne er Bryan Singer, han var regissør av de to forutgående «X-Men» filmene.

Vi noterer oss to nykommere blant mutantene, briten James McAvoy og amerikanske Jennifer Lawrence. De tar leken sin dønn alvorlig, til stor glede for oss publikummere.