ROMAN

Forfatter: Jakob Ejersbo

Forlag: Aschehoug

Godt og dystert, og så langt unna de vanlige beretningene fra misjons— og bistands-marken det er mulig å komme

Fortellinger fra Afrika skal gjerne handle om håp. Helst liker vi at fortellingene fra Afrika handler om fattige mennesker som får til noe og kommer seg ut av fattigdommen. Er det hvite personer med, hjelper de ofte de fattige med å løse problemene sine. Eller vi er lengre tilbake i tid og minnes om overgrep under kolonitiden. Vel, dette er en annerledes Afrika-historie. Her mangler både bistandsarbeideren, misjonæren og Doktor Dyregod.

Landet er Tanzania. Miljøet er white trash , for å si det på godt nynorsk. De prøver å få tiden til å gå, det meste dreier seg om penger, sex og rus. Hovedpersonen er Samantha, med en alkoholisert mor, voldelig far som stadig reiser (underbetalt leiesoldat), og hun selv er sendt av gårde på en nokså dårlig variant av internasjonalt sammensatt kostskole.

Her er gode og sterke skildringer av opprørstrang, autoritetsforakt og identitetskrise. Det er lett å forstå Samanthas problemer. Hun er engelsk, men føler seg mest tanzaniansk, selv om hun aldri vil bli akseptert som det. Grov omsorgssvikt hjemme hjelper ikke. Miljøet på den internasjonale skolen er trekkfullt, venner forsvinner og bånd brytes hele tiden.

Hun vil bli elsket. Men hun er stort sett omgitt av kåte guttunger som ikke har begreper om hva det betyr. Vi følger henne gjennom fire skoleår, og vi ser hvordan det går når man stadig vil forsøke å teste hvor grensene går. Men det blir ikke egentlig satt noen grenser for henne. Det begynner dårlig, det går verre og ender katastrofalt.

Jakob Ejersbo bruker korte setninger, fører et svært presist språk, og skildrer et miljø han åpenbart kjenner godt. Han bodde to lange perioder i Tanzania selv, både som barn og ungdom. Han skrev dette som den første romanen i det som beskrives som en løst sammensatt trilogi. Før de utkom på dansk Gyldendal døde han imidlertid av kreft i en alder av 40 år.

Ejersbo kunne kanskje blitt en av Danmarks store litterære stemmer. Vi får aldri se hvor langt han kunne drevet det hvis han hadde fått skrive mer. Men det er en trøst at dette ikke blir den siste utgivelsen hans. De neste bøkene i trilogien heter Revolution og Liberty.