KRISTIANSAND: I vår spilte han i musikalen West Side Story på Kilden. Torsdag er det premiere på Henrik Ibsens teaterstykke "Gjengangere". «Det blir sex, drugs og rock’n’roll», sprudlet teatersjef Ingrid Forthun tidligere i år, og regissør Bjarte Hjelmeland har allerede uttalt at han venter reaksjoner på at de har modernisert teaterstykket.

— Jeg tenker ikke så mye på hvilke reaksjoner som kommer, men jeg håper vi får gode kritikker, masse mennesker i salen og at alt går bra. Du vet, skuespillere er følsomme typer. Vi bretter ut følelsene våre på scenen foran mange mennesker, og vi vil at de skal bli begeistret, rørt og engasjert. Ibsen er en meget god dramatiker, så utgangspunktet vårt er bra, sier skuespiller Ingar Helge Gimle.

Han spiller pastor Manders i det tradisjonelle stykket, som nå har blitt modernisert. Denne gangen har Osvald blitt rockestjerne, og har kommet hjem igjen til sin mor for å hvile ut. Hun er i ferd med å reise et barnehjem til minne om Osvalds far, og får besøk av sin gamle venn pastor Manders som skal hjelpe til med åpningen. Så begynner forviklingene. Og det er her "nye" temaer som homofili, surrogatbarn og narkotikamisbruk kommer opp.

Ikke sliten

Stykket er satt opp 14 ganger på Kilden, men inkludert skoleforestillinger skal det spilles 18 ganger i november.

— Selv da vi spilte 40 forestillinger av "West Side Story", ble jeg ikke sliten i det hele tatt. Jeg hadde bare et par replikker, før jeg røk ut til høyre på scenen. Det var verre med danserne, de ble selvfølgelig slitne etter hvert. Nå gjelder det å legge seg tidlig om kveldene, spise sunn mat og være godt forberedt. Etter premieren må vi selvsagt ta en fest, men den må være liten siden vi skal spille dagen etter også, sier Gimle.

Leste alt av Ibsen

Nå spiller han i "Gjengangere" for aller første gang, men har tidligere spilt i Ibsen-stykker som "Når vi døde vågner", "Brand", "Peer Gynt" og "Et dukkehjem". Bokversjonene har han også lest.

— Jeg har lest alt sammen. Jeg fikk Ibsens samlede verker av min mor på 25-årsdagen. Jeg hadde søkt Teaterhøgskolen og kom inn, og var så glad at jeg leste alt på rappen. Jeg har lest det i ettertid også, flere ganger, sier Gimle.

Til nå er det solgt 2000 billetter til "Gjengangere", mens 2500 billetter er reservert.

— Jeg tror det blir et enormt rush på billettsalget når stykket først begynner å gå. Da tror jeg de resterende 2500 billettene også blir revet bort, sier markedsdirektør i Kilden, Trond M. Backer.

Samtidig mener han at publikum er trege med å kjøpe billetter.

— Jeg tipper at folk kommer til våkne når det nesten er for sent. Det opplever vi på flere forestillinger, at folk er altfor trege med å kjøpe billetter. Det er noen år siden det har blitt satt opp et tradisjonelt teaterstykke av en sånn type i Kristiansand, og man er kanskje ikke så vant til å gå på det. Når folk først får øynene opp for "Gjengangere", tror jeg de ser at Ibsen er mer aktuell enn noen gang, sier markedsdirektøren.