MANDAL: — Lindesnesrådet har etablert stipender innen kategoriene kunst, musikk, idrett og åpen klasse. Disse skal deles ut i løpet av høsten, og kan søkes av både enkeltpersoner, grupper, lag og foreninger. Alder spiller ingen rolle. Det eneste kriteriet er at søkerne må være fra regionen, sier leder av kulturforumet i Lindesnesregionen, John Erik Kristensen.

Det er gjennom regionplanen for Lindesnes at kultursatsningen med nye stipender ble tatt opp. Opprinnelig var tanken at regionstipendene skulle erstatte de allerede eksisterende kommunale stipendene.

LES OGSÅ: Oljesmurt hyttesalg på Sørlandet

Positivt svar

— Vi fikk positiv respons da saken ble politisk behandlet i de fem kommunene, men politikerne ønsket ikke å fjerne den gamle ordningen med kommunale stipender. En av grunnene til det, var for å sikre at man fortsatt hadde anledning til å gi stipender til yngre utøvere. Dermed kommer regionstipendet på toppen, og vi tar sikte på at dette skal deles ut hvert år, sier Kristensen.

Søknadsfristen går ut 1. september, og til nå har det kommet inn tre søknader, der en er fra Røde Kors.

— Det viser at kulturbegrepet er utvidet, og at også grupper kan søke. Vi håper selvsagt at vi får inn mange søknader, og at det også kommer inn søknader fra nye fjes, sier Kristensen.

Han peker på at det er dyrt å drive med kultur, enten det er snakk om å lage utstilling, spille inn cd eller reising i forbindelse med idrett.

— Vi ønsker å stimulere folk til å satse på kultur, men vi vet at det koster. Et stipend kommer godt med, og selv om man søker via Lindesnesrådet, står man fritt til å søke kommunale eller nasjonale stipender i tillegg, sier Kristensen.

LES OGSÅ: Bybroa ytterligere forsinket

Regionen satser

Daglig leder i Lindesnesregionen, Per Storetvedt, viser til at når rådet nå tilfører hundre tusen friske kroner til stipender, så betyr dette at regionen satser på kultur.

— Lindesnesrådet bygger videre på kulturbegrepet og potensialet som ligger i kultur. Det har vært viktig å etablere et kulturnettverk, og stipendordningen skal være til gunst for kulturutviklingen i regionen, sier Storetvedt.

Først mot slutten av året vil vinnerne bli offentliggjort og prisutdelingen vil bli markert i Lindesnesrådet.

Flere saker fra mandalsregionen på fvn.no/mandal