KRISTIANSAND: – Jeg er veldig glad for å få prisen og det at det er en leserpris, gjør det ekstra fint, sier forfatter Gaute Heivoll til fvn.no.

Det var ingen stor overraskelse at det var boken hans «Før jeg brenner ned» som stakk av med Sørlandets litteraturpris i klassen for skjønnlitteratur. Kioskvelteren som kom ut i fjor sommer, har allerede et opplag på 30.000 og er solgt til 16 land. Og det var en ydmyk Heivoll som mottok prisen.

Ydmyk vinner

– Til dere som synes det har blitt mye Gaute Heivoll nå, vil jeg si at jeg har stor forståelse for det. Det er mange andre enn meg som kunne stått her, sa han til de frammøtte på Håndverkeren i Kristiansand.

I den nye kategorien sakprosa vant Else «Sprossa» Rønnevig med boken «Bakerovnen». 71-åringen var naturlig nok både glad og stolt etter å ha vunnet.

– Jeg er jublende glad, stolt, ydmyk og veldig takknemlig. Å få denne prisen gjorde godt langt inn i hjertet, sa hun til de frammøtte.

Produktiv forfatter

Forfatteren fra Lillesand er svært produktiv og har fire nye bøker på gang. Den første, en bok om gamle hus, kommer allerede til høsten. Å få prisen er en stor inspirasjon i det videre arbeidet.

– Jeg er enormt glad for at jeg har gjennomført boka, gitt den ut på eget forlag og i tillegg fått en pris, sier Else «Sprossa» Rønnevig til fvn.no.

Totalt kom det inn 1733 stemmer fra publikum, hvilket er ny rekord i oppslutning.

Penger og kunst

De andre nominerte til Sørlandets litteraturpris var Karl Ove Knausgård for «Min Kamp 4» og «Min Kamp 5», Øystein Haugen med boken «Stilleben» og debutant Benedicte Meyer Kronebergs «Ingen skal høre hvor stille det er» i kategorien skjønnlitteratur og Håvard Rem med boka «Innfødte skrik» og Johan Christian Sandvand for boken «Har du hørt…» i kategorien sakprosa.

De to vinnerne fikk 15.000 kroner hver i tillegg til et maleri laget av Per Ove Sødal.

Les mer om vinnerne og Sørlandets litteraturpris i Fædrelandsvennens papiravis mandag.