OSLO: «Det blir julestemning og vakker korsang når Nidarosdomens guttekor synger julen inn på TV2 i morgen. I år har koret beveget seg ut av Nidarosdomen, og fremfører de kjente og kjære julesangene utendørs fra Sverresborg Trøndelag Folkemuseum i Trondheim», skriver Aftenposten.no.

Slik omtales programmet Nidarosdomens guttekor synger julen inn, som sendes på TV2 julaften klokken 18.00. — Sender de dette nå igjen?, er den umiddelbare responsen fra Bjørn Moe, som har dirigert Nidarosdomens guttekor siden 1973. Opptaket som sendes i morgen er nemlig ikke ferskvare, selv om det er lett å tro ut ifra programomtalen til TV 2. Konserten ble nemlig spilt inn allerede ved påsketider i 2004,

og er blitt sendt flere ganger på TV2. ## Profilert

— Vi er glade for å bli profilert på TV vi, så jeg tar dette med et smil. Likevel blir jeg litt trist om hjertet, TV2 kunne tatt seg råd til å lage et nytt opptak. Mange av dem som synger i dette opptaket har i dag både skjegg, og kone og barn.

Slik ser han ut i dag, John Christian Lee, ti år etter at opptaket som TV 2 sender ble gjort. Foto: Privat

Det er sikkert litt artig for barna å se igjen faren sin som gutt, men samtidig har vi skiftet repertoar flere ganger siden den gang, som vi gjerne skulle fått vist frem. Slik kunne det blitt større variasjon i musikken som presenteres før jul — og i julen på TV2, sier Moe.

Sopran ble bass

John Christian Lee var ti år gammel da innspillingen ble gjort. I dag er han 17 og går på videregående skole. Han hadde gjerne sett at TV 2 hadde gjort et nytt opptak.

— På en måte er det jo veldig festlig, men det hadde vært veldig fint med et nytt opptak. Jeg får ofte kommentarer fra klassekamerater som følger med, de synes det er morsomt at jeg står der og synger år etter år som 10-åring, sier han.

På bildet fra 2004 står han i første rekke, den gang som sopran. Syv år senere har han rykket opp til fjerde rekke og guttestemme er blitt til mannsstemme. I dag synger han bass.

— Jeg tror alle i koret ønsker seg et nytt opptak. Koret har samtidig forandret seg, både i kvalitet og repertoar, sier han.

Etter en årrekke hvor Sølvguttene nærmest hadde enerett på å synge julen inn for alle nordmenn på NRK, dukket Nidarosdomens guttekor første gang opp på julaften på TV2 i 1997. Siden er koret blitt vist på samme kanal hvert eneste år. Det foreligger ingen konkrete planer i TV 2 om nye koropptak til neste jul.

Bra kvalitet

— Vi synes opptaket holder veldig bra kvalitet. Selv Pippi og Tjorven må jo se seg selv som barn år etter år på TV, så akkurat det er vel ikke vår største bekymring. Det er klart at vi må vurdere om vi eventuelt skulle gjort et nytt opptak, men som sagt, vi synes det vi har er veldig bra, sier kanaldirektør i TV2, Nils Ketil Andresen.

TV2 er likevel ikke de eneste som har tværet på gamle koropptak.

Frem til 2005 var det Studentermann-sangforeningens versjon av Ja, vi elsker som ble fremført umiddelbart etter statsministerens tale 1. nyttårsdag

Gravid

Nidarodsdomens guttekor anno 2011

Til slutt hadde ikke NRK annet valg enn å gjøre en ny innspilling, blant annet fordi vedkommende som var dirigent under innspillingen i 1998 var gravid. Det var derfor ikke så stas å bli vist frem gravid hvert eneste år.Dermed overtok Det Norske Solistkor, men nå er det også slutt for dette opptaket. Etter seks års repetisjon er det tid for fornyelse.

— Opptaket fra 2005 blir ikke vist i år, NRK har valgt en annen løsning. Jeg tror en av grunnene var at selve formatet ikke passet. Det ble gjort i 4:3, mens vi i dag alle lever i 16:9-format.

Ferskvare

— Etter hvert fikk vi også mange kommentarer hver gang dette opptaket ble vist, sier nåværende dirigent Birger Carlsen.

Derimot serverer NRK Sølvguttene i år som ferskvare. Årets opptak er gjort i Oslo Domkirke med blant andre Ole Edvard Antonsen på trompet, Ellen Sejersted Bødtker på harpe og Kåre Nordstoga på orgel.

— Dette var et krav fra vår side, jeg synes det var viktig at programmet ble fornyet. Helst vil vi ha nytt opptak hvert år, men på grunn av en viss økonomisk innsparelse, skal dette opptaket vises også neste år. Men så blir det nytt opptak året etter, sier dirigent Fredrik Otterstad.