KRISTIANSAND: Fra makrelldikt på sørlandsdialekt og laks på reise til historier om aldrende menn, om mystiske nys og skrøner om Nøkken på Tromøya. Det er noe av det årets bokdebutanter serverer under Bokdag Sørlandet denne helga, der Norsk Forfattersentrum Sørlandet markerer bokåret med en real lesefest.

— Jeg gleder meg skikkelig mye. Det er kjempegøy at vi kan få et glimt av hvor litteraturen er på vei og hva som vil prege litteraturlandskapet fremover. Jeg tror noen av disse debutantene kan bli store, og da er det gøy at de har lest fra sine bøker hos oss, sier Irene Gressli Haugen, avdelingsleder ved Norsk Forfattersentrum Sørlandet.

Morten Langeland. Foto: rolf m.aagaard/kolon

Åtte forfattere fra Agder og Telemark skal lese fra sine ferske bøker under arrangementet på Haandverkeren lørdag, der også venndølen Erlend Ropstad spiller opp. På programmer står erfarne forfattere som Rune Belsvik, Gunstein Bakke og Aasne Linnestå, men også bejublede debutanter som Aina Villanger, Bård Nannestad, Geir Nummedal, Birger Emanuelsen og Morten Langeland .

— Jeg var på Kapittelfestivalen i Stavanger nå nylig, og der ble Aina Villangen og Morten Langeland nevnt som gode eksempler på noe nytt, forteller Gressli Haugen.

— Jeg liker å være med på slike opplesingsarrangementer. Det er en viktig del av poesien. Det er flere av forfatterne som skal være med jeg setter pris på, så det ser ut som et godt program, sier Langeland, som skal lese fra sin debutbok som består av langdiktet "Æ æ å".

I år er Bokdag Sørlandet utvidet fra en dag til en litterær minifestival. Fredag vises novellefilmen "Himmelen bak huset" på Aladdin, og i tilknytning til det blir det film- og litteraturquiz i samarbeid med Cinemateket i Kristiansand. Eli van der Eynden spiller også en minikonsert.

Søndag er det barnebokdag på Kristiansand Folkebibliotek, med Tiril Valeur, Kari Smeland, Bjørg Øygarden og André Vaaler. De skal alle lese fra årets bøker. Valeur leser fra "Polly Esther på søpla", debutant og telemarking Smeland leser fra sin "Familien Kråkestup og nyset i nabohuset", Øygarden leser fra sin fantasybok "Dronningen av Myrion" mens Vaaler tar med sin ferske laksebok "Villaksen Salomon og den store reisen".