Denne uken gikk flere MGP-eksperter ut og mente at Plumbo var sjanseløse i en eventuell ESC-finale, skriver aftenposten.no.

Tidligere har vestfoldbandet fått terningkast to i Aftenposten, VG og Dagbladet.

Likevel er Plumbo og duoen Petter Øien og Bobby Bare storfavoritter til foran morgendagens MGP-finale i Oslo Spektrum, mye skyldes at begge har en bred folkelig appell.

De topper spillelistene hos Spotify og Wimp, er klare favoritter hos oddssetterne og torsdag vant de også soleklart P4s uhøytidelige MGP-måling.

Festivalarrangører som hver sommer drar mange tusen publikummere med folkelige artister, er ikke overrasket.

— Det at det såkalte musikkpolitiet i Oslo har én oppfatning og folket en annen, er noe vi har sett i mange år. Både Plumbo og Petter Øien og Bobby Bare har et bredt nedslagsfelt. Det er folket som bestemmer i MGP, og det ser vi et resultat av nå, sier Egil Moen, som i 27 år har vært festivalgeneral for både Seljordfestivalen og Countryfestivalen i Seljord.

— Sie Gubba med Petter Øien som frontfigur er voldsomt populære og trekker 10 000 publikummer hos oss. Dette er folkelige artister. Jeg er derfor ikke overrasket over at disse to har kommet til finalen, sier Moen.

På tide

Nils Sandal, artistansvarlig for Norsk Countrytreff, synes det er på tide at Norge sender et countryband til Eurovision Song Contest.

— De representerer musikk som vanlige folk liker. At nordmenn stemmer dem frem til en MGP-finale, er derfor ikke overraskende. Vi opplever stadig at kritikerne og folket er av to forskjellige oppfatninger. Jeg har aldri forstått hvorfor det er negativt at et band har bred folkelig appell, sier Sandal.

Arrangør og musikkskribent Tom Skjeklesæther ser gjerne at Plumbo eller Petter Øien & co. vinner finalen.

— Det er en feilberegning å tro at det norske folk stemmer taktisk, hva som kan fungere i Baku. Jeg tror seerne stemmer på det de umiddelbart liker, og det er ingen overraskelse at det som har en folkelig appell, vinner. Så gjerne for meg - bedre at en av disse vinner enn et av disse danseshownumrene, sier Skjeklesæther.

Virkeligheten

— MGP er et show som ikke har noe med den musikalske virkeligheten å gjøre. Sånn sett er det bedre at vi sender artister som allerede har en karrière, i stedet for å være konstruert for anledningen. Hva er det vi er så redde for med å skulle sende noen av disse til finalen - at Norge ikke skal fremstå moderne nok? spør han med klar adresse til musikkritikerne.

Ingen av årets MGP-artister er inne på spillelistene til NRK P1 eller P3. — Vi forsøker hele tiden å fremme de låtene som vi tror P1-lytterne liker. MGP har ikke nådd opp på våre spillelister, årets låter mangler kanskje noen som utmerker seg spesielt, og som appellerer veldig bredt, sier musikksjef Terje Qvam.

Det forundrer Tom Skjeklesæther.

— Det må foreligge helt andre grunner til at P1 ikke spiller Plumbo enn at de ikke har bred appell. Det er et faktum du ikke kan unngå. Det er som å si at Bob Dylan egentlig ikke er så kjent, sier han.

Ikke favoritter

Selv tar Plumbo favroittstempelet med stoisk ro.

— Når du ser hvem som er favoritter, er det vi og Petter Øien/Bobby Bare. Folket vil ha ganske folkelige ting, sier vokalist Lars Erik Blokkhus i Plumbo.

Bandet slapp sitt første album i 2002 og har et stort publikum rundt i landet. Likevel fikk de på en måte et gjennombrudd da sangen «Møkkamann» vant Spellemannprisen i klassen Årets hit. Og oppmerksomheten ble ekstra stor etter en mye omtalt kommentar på scenen.

— Det har vært noen harde tak og høye bølger de siste ukene, vi har jo aldri vært i mediene før. Så vi har ikke hatt tid til å la alt dette synke inn. Men vi føler oss ikke som favoritter. Først må vi gjennom denne finalen, så får vi se. Det er folket som skal bestemme, sier Blokkhus. Uansett har bandet ordrebøkene fulle, samme hvordan det går i lørdagens finale.