PÅ VEI TIL SKMU: Bilvrak malte Kjell Nupen første gang i 1982, og det dukker opp igjen i det nye verket "Herbarium, 2013" som nå innlemmes i samlingen til Sørlandets Kunstmuseum.

KRISTIANSAND: — Det er fantastisk at private aktører kan bidra til den offentlige kulturarv, sier direktør Karin Hindsbo ved SKMU til Fædrelandsvennen.

Hindsbo og to av museets konservatorer var til stede under åpningen av Kjell Nupens dobbelutstilling på Galleri Brandstrup og Kaare Berntsen Contemporary i Oslo forrige torsdag. Der blinket de seg raskt ut maleriet "Herbarium, 2013".

— Da vi så verket, ble vi fort enige om at vil gjerne ville ha det, men det er vanskelig for oss å kjøpe arbeider som koster såpass mye penger, sier Hindsbo.

Investor Kurt Mosvold bidrar til at Sørlandets Kunstmuseum får et helt nytt Kjell Nupen-maleri. Foto: Reidar Kollstad

Med et årlig innkjøpsbudsjett på totalt knappe 600.000 kroner, er en pris på 275.000 vanskelig å betale for museet.— Normalt vil vi ikke kunne kjøpe et verk i det prisleiet, sier Hindsbo.

Spleiselag

Etter å ha luftet interessen for Kjell Nupen og galleristene, oppsto det et spleiselag der også investor Kurt Mosvold er med.

— Kjell er en av de store nålevende kunstnere i Norge, og det er naturlig at Sørlandets Kunstmuseum har en del av hans verk, sier Mosvold til Fædrelandsvennen.

I tillegg til å være en venn av Kjell Nupen, er Mosvold også en kunstinteressert investor.— Vi støtter en hel del ulike prosjekter, og det er ikke unaturlig for oss å bidra til dette, sier han.

I tillegg til Mosvold, har både Galleri Brandstrup og kunsthandler Kaare Berntsen Contemporary bidradd til at SKMU får verket i sitt eie.

— Det er et fantastisk flott verk med museale kvaliteter, fastslår gallerist Kim Brandstrup.

"Herbarium, 2013" forestiller et bilvrak, og har klare paralleller til Nupens første bilvrak-bilde som han malte i 1982. ## Kunstneriske spor

— Verket griper tilbake til hans tidlige produksjon, og den perioden vi skal gjøre en utstilling om i 2014. Det er veldig spennende for vårt forskningsarbeid å se sporene fra bilder han laget tidlig i sin karriere, sier direktør Karin Hindsbo.

nupen10.jpg Foto: Siv Dolmen

Fra før har museet rundt 40 arbeider av Nupen, men mye er tidlige papirarbeider fra 80— og 90-tallet, og lite er innkjøpt etter år 2000.- Vi ønsker å ha arbeider av større kunstnere med tilknytning til landsdelen, men når de går hen og blir virkelig store blir de også veldig kostbare. Derfor blir det vanskelig for oss å skaffe oss verk fra den "tunge" enden av skalaen, forklarer Hindsbo.

— Takket være den private generøsitet, har vi nå bare betalt en symbolsk sum, sier hun.

40-årsjubileum

Inntil videre henger "Herbarium, 2013" utstilt hos Kaare Berntsen Contemporary i forbindelse med det som har blitt et 40-årsjubileum for Kjell Nupen (58) som profesjonell kunstner. Totalt 40 bilder er utstilt hos KBC og Galleri Brandstrup i det som dels er annenhåndssalg av en større privat samling, dels helt nye malerier.

Utstillingen henger fram til 27.oktober, og gallerist Kim Brandstrup opplyser at det fram til nå er omsatt verk for om lag fem millioner kroner.