OSLO: Etter planen skulle Justin Bieber gå på scenen klokken 21.30, men etter påtrykk fra Oslo-politiet ble konserten fremskyndet og popidolet gikk på scenen cirka 20.45. Nå er minikonserten foran Operataket avsluttet, skriver Aftenposten.no.

Konserten skapte lett kaotiske scener på Operataket, der rundt 5-6000 hylende tenåringer var samlet. Noen publikummere måtte bæres bort fra stedet, opplyser Aftenposten.nos reporter på stedet.

Politiet anslår at rundt 20 000 mennesker, grovt regnet, har vært samlet i området på og rundt Operaen.

— Nå skal disse 20 000 ut av sentrum igjen. Det blir en utfordring, men kollektivtrafikken er varslet, sier operasjonsleder Tor Jøkling i politiet.

Klokken 21.45 har politiet også fått beskjed om at Justin Bieber selv er på vei vekk fra området.

— Det er uklart hvor han vil reise, eller hvor lenge han blir i Norge, sier Jøkling.

-Hvor mange har politiet hatt på jobb i kveld?

- Noe antall går vi ikke ut med, men det er snakk om ganske store styrker engasjert i dette.

— Flere enn dere planla?

— Vi har økt bemanning ettersom folk har strømmet til. Det var mange mennesker og et entusiastisk publikum, beskriver operasjonslederen.

— Har dere fått melding om skader når publikum måtte bæres vekk?

— Nei, men det er klart at noen kan få et illebefinnende med så mange mennesker på ett sted, og noen kan ha blitt ivaretatt av vektere og helsepersonell på stedet.

Røde Kors har et mannskap på 30 og fire ambulanser på stedet.

– Her er det ungdom som har gått lenge uten mat og drikke. Vi gir dem vann og pleie, sier operativ leder Christian Ødegård i Akershus Røde Kors til NTB.

Ødegård mener planleggingen av konserten har vært mangelfull, og politiet har uttrykt at de kunne ønsket seg mer informasjon i forkant.

Promosjef David Pedersen i Universal har ikke svart på Aftenpostens henvendelse om kritikk av arrangementet i kveld.

Spilte syv låter

Justin Bieber spilte syv låter for publikum. Deriblant tre av hans tidligere hits, "Baby", "Never Say Never" og "Never let you go". Idolet avsluttet med den nye singelen "Boyfriend".

Da tenåringshelten spurte publikummet på Operataket om han kunne bli deres "boyfriend", nådde lydnivået blant jentene høyder som truet med å sprenge Operaens glassvegger.

Etter at Bieber forlot scenen, ble publikum stående igjen på Operataket, mange gråtende.

10 leddbusser settes inn

Klokken 21.30 er 10 leddbusser klare i området Jernbanetorget for å frakte Justin Bieber-fansen hjem.

— Det er mye logistikk. Men vårt mål er å få mange av disse unge jentene trygt hjem. Så vi har satt inn 10 ekstra leddbusser, i tillegg til ordinær rutetrafikk. Våre trafikkledere vil være i området og sørge for at bussene kjører dit de trengs mest, om det er nord, syd, øst eller vest, sier Gry Isberg i Ruter til Aftenposten.no.

— Vi er gode på å frakte store menneskemengder når det er konserter i Oslo, men denne dagen her kom litt kjapt og overveldende på oss, sier informasjonssjef Isberg.

Hun sier at hun rett før klokken 20 fikk bekreftet fra politiet at konserten vil være ferdig senest klokken 21. På en pressekonferanse ved Operaen klokken 18.15 opplyste Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon, at de tidligere i dag vurderte å avlyse konserten.

- Men vi har bestemt oss for at den skal gå som planlagt. Nå har vi kontroll på sikkerheten, og alle som har kommet inn, har det nå trygt og godt. Men en del andre er skuffet, sa Stølen.

På spørsmål om politiet var forberedt på kaoset, svarte Stølen:

— Nei, det var vi ikke. Det skyldes kanskje dårlig musikkunnskap.

Savner informasjon

Stølen sier politiet er godt vant med store konserter på Valle Hovin, men at de denne gang hadde undervurdert hvor stort idol Justin Bieber er. At konserten er gratis, har også medvirket til enorm publikumstilstrømning.

— Det har skapt store utfordringer, og det var litt kaotisk tidligere i dag. Det gikk mange rykter, konstaterer Stølen.

Han sier de kunne ha ønsket seg mer informasjon fra arrangører i forkant, både til politiet og til publikum.

Fem skadet

Fem personer er så langt blitt sendt til legevakten som følge av trengselen foran Operaen. Én av dem med en brukket arm, mens fire andre hadde blitt klemt. Ingen skal ha pådratt seg alvorlige skader så langt.

— Vi leker ikke med sikkerheten, sier Stølen.

Politiet i Oslo sa tidligere i dag at de jobbet med å få fremskyndet konserten, fordi mange av de som er tilstede på Operataket har vært der siden i går.

De har også varslet at konserten kunne bli avlyst.

– Hvis folk ikke følger politiets instruksjoner kan arrangementet bli avlyst, sa Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon tilNRK.

Bieber ber fansen høre på politiet

Justin Bieber har også bedt publikum via Twitter om å følge politiets anmodninger, slik at kveldens konsert kan gå som planlagt:

«For at showet skal gjennomføres må alle høre på politiets anmodninger. Vi er alle bekymret for deres sikkerhet og ønsker det beste for dere. Vær så snill og hør etter, skriver Bieber, som også skriver at han gleder seg til i kveld. »

«Norge, dere er fantastiske».