KJENT VISE: Putene til Lisa Østvedt Gustafsson og Siri Urdal Bakke har blant annet påtrykk av sørlandsvisa "Æ ser dæ på Markens i kveld". Foto: Reidar Kollstad
SMYKKER: Eva Marit Edwardsen stiller ut et utvalg av sine smykker i galleri POS. Foto: Reidar Kollstad
KLÆR: Anne Lise Gjønnes er filtmaker og lager blant annet klær og sjal. Foto: Reidar Kollstad
KLÆR: Anne Lise Gjønnes er filtmaker og lager blant annet klær og sjal. Foto: Reidar Kollstad
GLASS: Galleri POS byr på kunsthåndverk i mange former i årets sommerutstilling. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: I sommer blir det kraftig feminin dominans i galleriet til sørlandskunstneren, Per Ove Sødal. Han har nemlig gitt kunstnerne Eva Marit Edwardsen, Anne Lise Gjønnes, Kristin Antonsen, Siri Gran Stokkeland, Ann Cecilia Baumann, Siri Urdal Bakke og Lisa Østvedt Gustafsson frie tøyler i utformingen av galleriets sommerutstilling.

Fikk ja

Resultatet er utstillingen som åpner lørdag. En variert utstilling, med både klær, smykker, tekstil, glass og keramikk, i tillegg til et utvalg av Per Ove Sødals egne malerier.

— Vi var ganske freidige og tok kontakt med Per Ove og spurte om ikke han ønsket å ha noe annet enn bare bilder i galleriet sitt. Og det ville han! Vi har kun hatt fire uker til forberedelse av denne utstillingen, men vi synes vi har fått i god variasjon i arbeidene. Her er alle kunstnerne lokale, bortsett fra Ann Cecilia Baumann, som er bosatt i Oslo, forteller initiativtakerne Anne Lise Gjønnes og Eva Marit Edwardsen.

Sørlandsmotiver

De lyse lokalene i den koselige bakgården i Skippergata preges nå av lokal designkunst i mange varianter. Målet er å lokke så mange som mulig inn til galleriet i løpet av sommeren, lokalbefolkning såvel som turister.

Grafisk designer, Siri Urdal Bakke og tekstildesigner, Lisa Østvedt Gustafsson har sammen laget en kolleksjon puter inspirert av motiver som ligger de fleste sørlendingers hjerte nært. Både puter med trykk av Varoddbrua, Kilden og sørlandsvisa "Æ ser dæ på Markens i kveld" inngår i kolleksjonen.

— Vi ønsket å lage noe som kan passe inn i et moderne hjem og som også er symboler fra Kristiansand som mange kjenner igjen. "Æ ser dæ på Markens i kveld"-putene er blant de produktene vi selger aller mest av, forteller de to designerne.

Nisjeprodukter

Alle de syv kunstnerne er enige om at Skippergata har en egen ånd over seg når det kommer til salg av nisjeprodukter og lokal design.

— Jeg tror ikke vi ville ha satset så mye på denne utstillingen om ikke det hadde vært akkurat her i disse lokalene i denne gata. Men byen trenger så absolutt et sted hvor man kan vise frem lokal kunst og kunsthåndverk og et sted hvor folk kan komme inn og faktisk få med seg det de ser, sier Eva Marit Edwardsen.