KRISTIANSAND: — Det er første gang i festivalens historie, at vi har en norsk åpningsfilm. Det er kjempegøy, sier festivalleder Danckert Monrad-Krohn.

Barnefilmfestivalen startet i 1998, og den har utviklet seg til å bli blant Norges største og viktigste kulturarrangement for barn. I år står over 70 filmer på programmet. 47 av dem er norgespremierer, og "De tøffeste gutta" får i tillegg verdenspremiere i Kristiansand.

— Det er Christian Lo som er regissør, og han har hatt med film flere ganger her siden han gikk ut av filmskolen i Manchester. Det er gøy at han kommer tilbake, sier Monrad-Krohn.

Debuterte på Barnefilmfestivalen

Lo debuterte på festivalen med "Punktert" i 2002, men har også presentert kortfilmer på festivalen i 2004, 2005 og 2007. I 2009 kom han med sin første spillefilm, "Bestevenner".

— Jeg er utrolig glad og spent over å få æren av å åpne Barnefilmfestivalen i Kristiansand, som er den tøffeste filmfestivalen i hele verden. Helt siden jeg fikk vise eksamensfilmen min her i 2002, har jeg drømt om å kunne ha verdenspremiere her. Mine sterkeste filmopplevelser hadde jeg i 10–12 årsalderen, og jeg håper "De tøffeste gutta" kan gi spennende og sterke opplevelser til en ny generasjon, sier regissøren i en pressemelding.

Sterke utenlandske filmer

NUMMER TO: "Pelle Politibil på sporet" er den andre animasjonsfilmen om den populære politibilen. Her er Pelle Politibil og Oda Oter på sporet av noe. Foto: Neofilm/Qvisten Animation

På programmet finner vi også den norske animasjonsfilmen "Pelle Politibil på sporet", den saudiarabiske barnefilmen "Den grønne sykkelen", den kanadiske Oscar-nominerte "Rebell" og de nederlandske filmene "Zikk Zakk" og "Bram – Med mark i rompa".— Vi viser en del filmer som kommer på kino fremover. "Bram – Med mark i rompa" ble kåret til Nederlands beste barnefilm i 2012, mens "Zikk Zakk" åpnet barneprogrammet under filmfestivalen i Berlin. "Rebell" er en knallsterk, og dessverre aktuell, film om barn i Afrika som blir kidnappet av geriljaen og brukt som barnesoldater, forteller Monrad-Krohn.

De to lokale kortfilmene "Bla" og "Min bror, Mikael" får også premiere på festivalen, som i år arrangeres fra 23. til 27. april.

Ny pris til ung filmskaper

Festivalen deler ut Film & Kinos barnefilmpris på 75.000 kroner, ECFA-prisen, der vinneren går videre til kåringen av Europas beste barnefilm, publikumsprisen Dyreparkprisen og den nye prisen til beste film i UNG-programmet, som kåres av en egen ungdomsjury. Nytt av året er at det også at det skal kåres en "Ung filmskaper", som vinner en pris 85.000 kroner. Sørnorsk filmsenter gir 10.000 kroner, mens et lokalt produksjonsselskap leverer utstyr og produksjonstjenester til en verdi av 75.000 kroner.

— Tanken er at vi skal gi et klapp på skulderen til en ung filmskaper som jobber med barnefilm. Det er en nasjonal pris, og ikke forbeholdt filmskapere på Sørlandet. Målet er at det skal føre til ny produksjon av barnefilm, sier festivallederen, som er meget fornøyd med at det er i år kommer sju barnefilmer, kontra den ene ("Reisen til julestjernen") som kom i fjor.

— Det har virkelig snudd, men det er store svingninger. NFI har sagt at de vil ha minimum fire barnefilmer hvert år, men jeg synes ikke det er så veldig ambisiøst. Barnefilmfestivalen skal servere kvalitetsfilm for publikum, men vi tenker også på å gi barnefilmproduksjon høyere status. Noen av de filmene som er mest populære på kino, dvd og blu-ray er barnefilmer, så det er underlig at det ikke satses mer på det, avslutter Monrad-Krohn.