Kulturdirektør Stein Tore Sorthe synes politikerne bør diskutere hvordan festivalstøtten kan økes. Foto: Kjartan Bjelland
Anette Bylund (t.v.) og Cathrine Sørensen i Måkeskrik kunne hatt stor nytte av en økning i kommunens festivalpott

— Det kan se ut til at festivaler ikke er et satsningsområde for Kristiansand kommune. Vi trenger arrangementer som trekker større folkemengder, og dette er noe som skaffer byen oppmerksomhet. Kommunen må kunne yte en støtte som utgjør en forskjell. I dag gir vi bare symbolske summer til de fleste festivalene, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

Fædrelandsvennen skrev mandag om at Protestfestivalen får redusert sin offentlige støtte. I fjor fikk de 175.000 kroner fra kommunen, mot 200.000 året før.

— Protestfestivalen er likevel ved siden av Punkt den festivalen som får mest i kommunal støtte, påpeker kulturdirektøren. Nå mener han at potten for kommunal festivalstøtte bør økes kraftig fra de 940.000 kronene kulturstyret skal fordele 28. januar.

Forslaget

— Jeg mener det er behov for en dobling av denne potten, slik jeg også foreslo i rådmannens forslag til budsjett før jul, sier kulturdirektøren.

Formuleringen var slik:

«Festivaler er blitt en synlig og viktig del av byens kulturliv, og det har lenge vært et bra mangfold av festivaler i Kristiansand. En fellesnevner for de fleste festivaler har dessverre vært økonomiske problemer. Det er også uttrykt ønske om at flere arrangementer skal kunne få del i kommunens støtteordning for festivaler. En dobling av festivalstøtteordningen ville bety mye for mange idealistiske arrangører. »

Overrasket Kristiansen

— Men dette førte ikke til noen politisk debatt, og det signaliserer vel at festivaler ikke er et satsningsområde, sier kulturdirektøren. Han opplyser også at flere festivaler enn noen gang før har søkt kommunal støtte i år. I fjor fikk 15 arrangører festivalstøtte, mens det i år er 17 som har søkt.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) er overrasket over kulturdirektørens utspill.

— Jeg har ikke hørt noe om dette forslaget, og jeg synes det er merkelig at han tar dette med avisen og ikke med oss politikere. Når det gjelder festivalstøtte, har Kristiansand tradisjonelt satset mye på festivaler. Quartfestivalen fikk for eksempel 60 millioner kommunale kroner i sin tid, hvis vi inkluderer pengene fra Cultiva, sier varaordføreren.

Kulturstyrelederen

Han er heller ikke enig i at alt av festivalstøtte skal fordeles fra samme pott slik det har vært de siste to årene.

— Protestfestivalen hadde tidligere en fast tildeling i budsjettet, og jeg skulle gjerne sett at flere av tildelingene lå som faste poster. Det vil skape større forutsigbarhet for dem som mottar støtten, sier varaordføreren.

— Det er skrekkelig sørgelig og ufattelig leit at det ikke er mer penger til festivaler. Men hvis denne potten skulle vært økt måtte vi tatt fra et annet felt innenfor kulturbudsjettet. Det er uhyggelig vanskelig å finne et sted å ta pengene fra hvor det ikke smerter kraftig. Og å overføre penger fra andre sektorer sitter veldig langt inne. Det må i tilfelle komme i rådmannens forslag til budsjett, sier kulturstyreleder Randi Haukom (H) .

«Ikke for å boltre oss i luksus»

Kommunal støtte kan bety være eller ikke være for mange små festivaler. Måkeskrik er en av dem.

Anette Bylund (t.v.) og Cathrine Sørensen i Måkeskrik kunne hatt stor nytte av en økning i kommunens festivalpott

— Vi kunne godt ønsket oss mer kommunal støtte. Det er ikke for at vi skal kunne boltre oss i luksus, men rett og slett for å overleve, sier Cathrine Sørensen. Hun er festivalsjef for Måkeskrik, en todagers musikkfestival som har bitt seg fast på Odderøya siden starten i 2012. Det har ikke vært noen hemmelighet at økonomien har vært og er vanskelig for Måkeskrik.

Nå er de blant de 17 festivalene som kjemper om å komme i betraktning når kulturstyret 28. januar skal fordele 940.000 kroner i festivalstøtte for 2015. Festivalen fikk 50.000 kroner i fjor, og har søkt om 150.000 for 2015. — Men vi har fått beskjed om å belage oss på å få det samme som sist. Det er vi selvsagt takknemlige for, men vi skulle gjerne hatt mer støtte for å komme oss opp dit vi trenger å være, sier Sørensen. I år har festivalen oppgitt en totalutgift på 718.000 kroner i sin søknad om støtte.