— Det er fantastisk. Det er en festival som blir omtalt som en av de store, sier en stolt Kristian Landmark, som satser på å følge filmen over til Florida.

Regissøren lagde i fjor kortfilmen «Nedbemanning», som tar opp problematikken rundt overbefolkning av kloden i fremtiden. Filmen har blitt vist på Film i Sør på Aladdin og Kort på Kinokino i Sandnes. Nå venter betydelig større scener for det Landmark kaller sin «store stolthet». 3. til 10. april arrangeres Palm Beach International Film Festival, og Landmark har fått bekreftelsen om at hans film er antatt.

— Det er en stor, prestisjefylt festival for den internasjonale premieren. Filmen passer inn i programmet der, og dette er en film jeg tror vil gjøre det bedre i utlandet enn i Norge, sier Landmark, vel vitende at filmen ikke fikk innpass på Kortfilmfestivalen i Grimstad sist sommer.

Befolkningsproblematikk

Kristian Landmark Foto: Tore André Baardsen

— Etter Palm Beach begynner vi for alvor å sende filmen rundt til festivaler, og jeg tror den med sitt tema kan ha et marked både i vesten og i østen. Folk i Norge er gjerne ikke like klar over problematikken som folk i utlandet, sier han.Landmark har planer om å la filmen bli en del av et seminar rundt befolkningsproblematikken, og håper på sikt også å kunne presentere det i utlandet.

— Jeg lagde filmen for å få i gang en debatt rundt temaet. Filmen kan gi en emosjonell inngang til en tematikk som er viktig. Jeg sier ikke at løsningen som presenteres i filmen som er veien å gå, men vi burde diskutere problematikken.

«Tiggerfilm«

Even Hafnor er en annen sørlending med suksess på filmfronten. Kortfilmen «Money back, please», som hadde sin premiere på Filmfestivalen i Haugesund i fjor, har allerede vunnet fire priser, både i inn- og utland. Til helga deltar den i konkurranse på Tampere Film Festival i Finland, mens den neste helg deltar på konkurranser på Minimalen Kortfilmfestival i Trondheim og European Short Film Festival i Spania.

Bilde fra kortfilmen "Money Back, Please", der ei lita tiggerjente trekker inn på et kjøpesenter for å varme seg. Foto: Cecilie Semec

— Det er veldig gøy med slik anerkjennelse, og ikke minst at den har vunnet fire priser allerede. Det er veldig inspirerende. At den fungerer slik i andre land, viser at det er noe universelt med tematikken, sier Hafnor.

Filmen handler om ei lita tiggerjente som uforskyldt havner i trøbbel når hun søker inn i et kjøpesenter for å finne litt varme.

— Tilbakemeldingene vi har fått, forteller at de liker hvordan vi har behandlet tematikken, at vi viser flere sider av samme sak og at de kan forstå alle karakterene, sier Hafnor.

- En filmby på gang

I Finland, som er en av de viktigste festivalene for kortfilm i Nord-Europa, er «Money back, please» plukket ut blant over 4000 påmeldte filmer. I Spania er den en av 24 filmer i konkurranse.

— Hva tenker du om mulighetene i de kommende konkurransene?

Even Hafnor Foto: Kjetil Samuelsen

— Med tanke på at den har gjort det godt tidligere, har man lov å håpe. Men det er knallhard konkurranse.Begge regissørene er stolte over å være en del av det voksende filmmiljøet på Sørlandet.

— Det er gøy det som skjer med kortfilmer fra Kristiansand. Flere har gjort det utrolig bra, og viser at vi har en filmby på gang, sier Landmark.

— Hovedstaden begynner også å bemerke at det kommer bra filmer fra regionen. Jeg opplever på festivaler at miljøet her har blitt kjent, sier Hafnor, som er stolt over at gjengen bak «Money back, please» har laget og distribuert filmen helt uten hjelp fra NFI.

— Det er fantastisk deilig at disse filmene lykkes, siden de kun har fått støtte fra Sørnorsk filmsenter, og ikke NFI. Det viser at det er mulig å støtte et prosjekt regionalt, samtykker Kirsten Bonnén Rask, daglig leder ved Sørnorsk filmsenter.

— Begge filmene har et politisk budskap, og er ikke bare underholdning. Samtidig er det et bevis på at det er gode historier. Vi hadde rett, sier Bonnén Rask og smiler.