KRISTIANSAND: — Det gikk en kjempe gjennom landet. Erik Bye var en stor mann med store tanker som tenkte på de små. Heldige er vi som er født her i nord. Og heldige er vi som har vokst opp i Erik Byes tid. Han har vist oss vei gjennom sitt livsverk, sa Ellen Horn, kveldens konferansier.Erik Bye kom med sin egen hilsen til publikum gjennom et videoopptak:- Makt og myndighet skal eksistere til enhver tid under tvil. Vi må delta og forlange svar. «Vår herres klinkekule»

Kari Iveland sang Erik Byes «Vår herres klinkekule» til minne om kjempen som gjennom et langt liv kjempet mot likegyldighet.Og vi som av den lille jord er båren/ og tror at intet teller uten den/ får drømme at han leter mer i morgen/ og håpe at han finner oss igjen.Sangen ble også fremført i Dagsrevyen etter terrorangrepet mot New York 11. september 2001. Dele kunnskap

— Var det noe Erik kunne, så var det å dele. Erik sa at kunnskap ikke er noe verdt hvis man ikke deler den, mintes Lars Andreas Larssen.Erik Bye huskes som forfatter, skuespiller, dikter, plateartist, visesanger, men mest av alt som mediemann. Han jobbet i Associated Press og BBC, før NRK ble hans arbeidsplass fra 1958. Han ruver i norsk mediehistorie. I de senere år fant han inspirerende fellesskap blant musikere og forfattere som gjorde det mulig for ham å nå ut til et stadig bredere publikum gjennom bøker og plater.Annbjørg Lien, Henning Sommeroe og Hans Fredrik Jacobsen var blant dem som fikk glede av Erik Byes selskap de siste årene. - Erik var en stor inspirasjon for oss som sto ham nær, forteller Annbjørg Lien. - Det spørs om ikke tekstene hans vil leve lenger enn både sangeren Bye, journalisten Bye og programlederen Bye. Som TV-mann var han en ener, sier Kai Erland, en av lederne for Protestfestivalen.