KRISTIANSAND: — Haha. Nei, jeg har ikke forberedt noen takketale, råflirer Salvador og rister på hodet. Det er like før folk på bordene rundt snur seg og kikker på den overtrøtte rapperen.

I god hiphopstil kom han tre kvarter for sent til avtalen klokka ti.

— Beklager veldig. Jeg har søvnproblemer. Fikk ikke sove før i sekstida i morges, sier han og myser.

Nå er han i ferd med å våkne, og humørutbruddet røper at han ser det som utelukket å vinne spellemannsprisen lørdag 27. januar.

Sammen med stebroren Oscar Sepulveda og DJ Breakneck er han og Darkside of the Force nominert i kategorien hiphop. Det klarte de med plata «El dia de los Puercos».

Tittelen betyr «Svinas dag», og den siste måneden har en del folk ment at den passer enda bedre for Darkside enn opprinnelig tenkt.

— Ja, det er nok av dem som mener jeg er både utakknemlig og det som verre er. Arrogant for eksempel, sier Salvador uten å se veldig bekymret ut.

Tilbakeskritt.

Bråket startet da hiphopperne stakk av med førstepremien i Klapp-konkurransen i mai. En musikkvideo til en verdi av 100.000 kroner ble etter en del om og men spilt inn i sommer. Da det endelige resultatet forelå i desember ble premien forkastet av bandet. til tross for at en haug dugnadstimer av lokale talenter hadde blitt lagt ned.

— Vi har hele tida villet bevege oss framover, og da kunne vi ikke godta en video som tok oss ett skritt tilbake. Jeg er glad i den låten, og den betyr mye for meg. Videoen trakk den ned. Vi var heller ikke «med» på å lage videoen. Vi var bare der da de gjorde opptakene. Etterpå skulle det legges på 3D-effekter og annet. Men i løpet av det halve året som gikk etterpå skjedde det ingenting med den, sier Salvador.

Nominasjon.

Han opplyser at han har skværet opp med regissør Steffan Strandberg, og at han synes det er synd at manager Pål Hetland måtte ta hele støyten i media.

— Egentlig mente han jo vi burde godtatt videoen. Nå skulle jeg ønske vi ikke hadde vunnet den forbanna premien i det hele tatt, sier Salvador.

Om ikke annet har bråket bidratt til at flere nå vet hvem Darkside of the Force er. Spellemannsnominasjon hjelper selvsagt også. For Salvador er det imidlertid ikke noe nytt å bli nominert.

— Jeg har vært nominert både med Oslo Fluid og med soloplata mi, sier han. Noen spellemannspris har han likevel til gode å innkassere, og i år er han skråsikker på at Carpe Diem tar kaka.

Selvtillit.

— Men ja: det er vår plate som var den beste hiphoputgivelsen i fjor. For det første var den det mest originale albumet. For det andre er den et helt album du kan lytte til fra begynnelse til slutt. Musikkmessig er det også noe helt nytt, samtidig som det nok er altfor innviklet. Du skal lage enkel musikk nå, eller helst bare jingles på 1,5 minutter.

— Kan du si noe om helsetilstanden til norsk hiphop?

— Hehe. Det er vel som med blues, det er ikke så mye nytt som kommer. Jeg tror ikke hiphopperne er så mye med i apparatet for øvrig, sier Salvador. Ifølge ham var det bare så vidt det ble opprettet noen hiphopkategori hos Spellemannsprisen i år. Det var så få som hadde sendt inn bidrag.

Et helvete.

— Jeg er glad i hiphop, og det er viktig at noen gjør det riktig. Men det er jo et helvete. Jeg har valgt helt feil yrke, innser den utdannede lydteknikeren. Etter et vikariat som barnehageassistent er han nå «between jobs».

Riktignok har han lagt seg ut det siste året, men det skyldes ikke alle pengene han har tjent på å være produsent for folk som Witness (Tanzania), Venom (Nittedal) og Renzo & Leon (Chile/Slettheia).

— Når skal du bli voksen da?

— Jeg prøver å ikke tenke for mye på de tingene der. Jeg har flere prosjekter på gang for å si det sånn.

— Ja, og kanskje også et soloprosjekt eller to?

Fasjonabelt.

Salvador kremter og ser vekk.

— Jeg vil ikke si noe om det, for tenk om det tar veldig lang tid, sier han. Han har ikke glemt maset etter at det gikk åtte år mellom den første og den andre Darkside-plata.

— Darkside vil alltid være der. Samtidig er hver dag med Darkside som om den skulle være den siste, sier han kryptisk.

Hva nå enn akkurat det måtte bety, er det uansett sikkert at Darkside opptrer i London 25. januar. Det skjer på den fasjonable klubben «YOYO» i Notting Hill.

Salvador aner ikke hva som kan komme ut av opptredenen, men det er neppe lurt å forsove seg til den.

— Jeg er så trøtt at jeg knapt husker hva jeg har sagt. Men vet du hva som endelig hjalp da jeg fikk sove: å se den siste Star Wars-filmen.

Tekst: Torgeir Eikeland

torgeir.eikeland@fvn.no - 38 11 36 59

ELSKER:

Kjæresten min

Fransk filmmusikk fra 60- og 70-tallet.

Library Records. (Tv-musikk til fri bruk)

MISLIKER:

Overraskelser

Å bli intervjuet

Søvnproblemer