KRISTIANSAND : — Vi går nå inn i det tredje skoleåret der alle elever i grunnskolen i Vest-Agder får tilbud om flere besøk fra Den kulturelle skolesekken, forteller fylkeskultursjef Anne Tone Hageland.

Som tidligere vil også skoleåret 2005/2006 gi minst ett gratis tilbud innenfor visuell kunst og ett innenfor scenekunst. I tillegg får samtlige grunnskoleelever i 14 kommuner besøk av to skolekonserter hver, en om høsten og en om våren.

Hageland opplyser at tilbudene innenfor kulturarv vil bli vesentlig utvidet. Også på dette området er det nå minst ett tilbud gratis til alle elever.

Visuell kunst

Kulturtilbudene som omfatter de aktivitetene i Den kulturelle skolesekken som Vest-Agder fylkeskommune arbeider med, presenteres i et hefte som sendes ut til skolene i disse dager. Første del inneholder en presentasjon av tilbudene innen visuell kunst, scenekunst og musikk. Disse tilbudene er allerede sendt ut og fordelt til skolene.

Andre del inneholder en presentasjon av tilbudene innen kulturarv, sammen med ekstratilbud innen film, visuell kunst, musikk, litteratur og kulturelt mangfold. Blant tilbudene her er Elvis hos oldemor - utstillingen «Amerikakofferten».

Amerikakoffert

I fjor arbeidet 163 niendeklassinger i Vest-Agder med å utforske og dokumentere hvordan kontakten med Amerika har preget og fremdeles preger fylket. Elever fra Kvinesdal, Lista, Lyngdal og Marnardal scannet gamle bilder og fotograferte amerikanske gjenstander i hus og hjem. Med utgangspunkt i dette har vandreutstillingen «Amerikakofferten» blitt til. Prosjektleder Siv Ringdal følger utstillingen og gjennomfører et opplegg med aktiviteter for 9. trinn ved den enkelte skole. Skolene får også et klassesett med temahefter om arbeidsvandringene og den amerikanske påvirkningen.

Elevene tilbys også en ustilling om innvandring og utvandring på Sørlandet i 100 år. I heftet finnes en rekke tilbud - mange med lokal forankring, blant annet en film om Kjell Nupens utsmykning av Søm kirke, Steinalderen på Lista og skattejakt i operakjelleren med Jens Olai Justvik, Birte Myhrstad og Asbjørn Arntsen.

Heftes tredje del viser relevante tilbud fra museer i Vest-Agder.

  • De fleste museene i fylket har et tilbud til skolene som ofte inngår i den lokale kulturelle skolesekken. Tilbudene kan imidlertid også benyttes av skoler utenfor egen kommune, sier Hageland, som presiserer at en tredjedel av tilskuddet fra sentralt hold til Den kulturelle skolesekken går direkte til kommunene.

— Kommunene bestemmer selv hvordan disse midlene skal benyttes, sier Hageland.