Erlend Loes barnebøker om truckføreren Kurt er elsket av både voksne og barn.

I den nye boken blir Kurt pastor i svenske Kurtby, en småby der alle tidligere pastorer har havnet i fengsel.

Selv om ordet Knutby ikke nevnes i boken, levner rollefigurer som «Kirsti brud» liten tvil om hvor Loe har hentet inspirasjonen.

— Sykt

Expressen omtaler boken i dag, og nå raser debatten på avisens nettside:

— Hva er det som feiler nordmenn, egentlig. Usmakelig og sykt, freser en leser.

— Mordene i Knutby ... barnebok? Forleggerne gnir seg sikkert i hendene, men hva gjør foreldrene? Kommer de virkelig til å kjøpe en sånn blodig sak til sine småttiser?

— La barn være barn. De trenger ikke mates med voksne tragedier, mener en annen.

Men Loe får også ros:

— Den som har lest Loe vet at ironien hans alltid leder til noe positivt. Som vanlig får Expressen det til å høres verre ut enn det er.

«Blasfemi for hele familien»

Selv sier Loe at han provoserer med vilje, og at han håper den nye boken kan være «blasfemi for hele familien».

— Jeg mener at det å alltid skulle ha respekt for det andre tror på, er noe utrolig stort sprøyt. Det har gått altfor langt. Selvfølgelig skal man ikke ha respekt for det irrasjonelle og teite. Det er direkte ødeleggende å ha respekt for slike ting. Derfor tenkte jeg at dette er en sjanger som mangler i barnelitteraturen. Og derfor har jeg også med vilje valgt å være barnslig provoserende, sier Loe til Aftenposten.

— Elementene i Knutby-saken er så langt ute, så absurde og så innbydende til satirisk behandling, at det overveier hensynet til tragediene som fant sted der. Jeg synes ikke de skal slippe unna med de absurde tingene som foregikk der under dekke av respekt for at liv gikk tapt, sier forfatteren ifølge Vårt Land.

Drap og drapsforsøk

I boken reiser Kurt på ferie til Sverige sammen med familien. De havner i småbyen Kurtby, hvor innbyggerne er på desperat jakt etter en ny pastor. Alle som tidligere har hatt jobben har havnet bak lås og slå.

Derfor kaster de seg over Kurt, og gjør ham til sin nye åndelige veileder.

Kurt tror faktisk han er blitt frelst. Men det viser seg at han bare er blitt rammet av en kraftig diaré.

Samtidig blir Kurts kone bedt om å være forsiktig. Alle de tidligere pastorfruene har nemlig sklidd i badekaret og slått hodet i kranen.

I virkelighetens Knutby-drama ble pastor Helge Fossmo i 2004 dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk på henholdsvis sin kone Alexandra og nabo Daniel Linde.

Ingen av de andre Kurt-bøkene oversatt til svensk, ifølge Wikipedia. Den nye boken kommer i salg i starten av oktober.