– Jeg ba dem sende meg til sydlige strøk hvis det skulle være sånn, sier Marianne Nordnes mens militært personell fra Ørland flystasjon legger kamuflasje over svigersønnen Ove Mandals hus, der hun og Reidar Nordnes bor.

– Jeg kontaktet ledelsen i TV2, og de skjønte jo dette, sier hun, tydelig fornøyd med at kamuflasjenettene klippes til slik at vindusutsikten fra fastlandet, rett ut til Farmen-øya Tranøya i Bjugn kommune, ikke dekkes.

– Først ville de male om huset, men de fant vel ut at dette ble billigere. Nå er det bra, slår hun fast.

Uvanlig dag på jobben

Fire hus var ferdig kamuflerte i går ettermiddag, alle tidligere godt synlige fra Tranøya, hvor Farmen skal bringe deltakerne hundre år tilbake i tid. Forsvaret stiller gladelig opp for å skape naturlige omgivelser, selv om det egentlig ikke gir så nyttig trening.

— Nei, dette er helt annerledes enn når vi søker naturlige former i naturen. Her skal vi bare kamuflere veggene som gir refleksjoner på kameraene ute på øya, sier løytnant Andreas som ikke vil ha etternavnet i avisa av sikkerhetsmessige grunner.

Viktig for programmet

– Det er en litt annerledes jobb, det kan du godt si. Men vi vil være litt behjelpelige. Dette er ikke betalt arbeid, sier løytnanten. Han forteller om stor samarbeidsvilje – og vafler og is attpåtil.

– Og kamuflasjenettene låner dere ut?

– Ikke bare låner vi dem ut, vi ødelegger dem jo, sier Andreas mens personellet hans fortsetter.

Farmen-produsent Gusty Utterdahl kan ikke få fullrost samarbeidet med lokalbefolkningen nok, og oppfordrer til minst mulig båttrafikk rundt Tranøya.

Utfordrende prosjekt

– Det er større utfordringer i år, enn i fjor, da vi var ute i skauen i Østfold. Nå skal vi kamuflere det meste. For det er ikke så vanskelig å gi tv-seerne følelsen av at vi har gått hundre år tilbake i tid. Nå gjør vi alt vi kan for at også deltakerne får den samme følelsen, sier Utterdahl. Fra i dag av, og i ti uker fremover, skal fjorten deltakere kjempe for overlevelsen ute på Tranøya, i det populære programmet som skal sendes på nyåret.

– Vi har hatt fem snekkere og en scenograf ute på øya siden 6. juli for å få alt tilbake i tid. Dette er første gang vi virkelig er ute ved havet, fremholder produsenten.

Også Laila Mandal har fått kamuflert huset sitt, veldig velvillig, sier hun.

– Jeg har fått frilagt to vinduer, det holder det, mener hun. I 1988 kjøpte hun og hennes nå avdøde mann Johannes Mandal Tranøya, som sønnen Roger Mandal i senere tid har tatt over.

– Vi brukte alle sparepengene den gang. Vi så at Tranøya var spesiell, og det er synd at mannen min ikke får oppleve dette. Men vi sier jo til hverandre at han ser det likevel, sier Laila Mandal.