KØBENHAVN: I dag åpner billedkunstner Mette Stausland fra Kristiansand og den danske forfatteren Klaus Rifbjerg dørene for utstillingen «Ting og Sager» på Schäffergården i København.

Stausland har illustrert små dikt fra den kjente forfatterens hånd, og den nye kunstbokens tilblivelse var en smule original.

Det var da Klaus Rifbjerg i fjor gikk på jakt på Jylland og havnet under en busk sammen med en annen jeger at avtalen ble gjort. For i det samme krattet lå lederen av Det grafiske Værksted i Hjørring, der Mette Stausland trykker sine arbeider.

Hans Henrik Østergård Pedersen hadde lenge hatt lyst til å trykke en bok med illustrerte dikt av Rifbjerg, og fyrte løs da anledningen bød seg. Rifbjerg sa ja; han hadde akkurat skrevet ferdig «Ting og Sager», små hverdagsdikt om tilsynelatende trivielle fenomener.

Skalv litt

Mette Stausland ble foreslått som illustratør, og den travle billedkunstneren, som pendler mellom sine to hjem i

Hjørring og Basel i Sveits, befant seg da i London:

— Jeg kastet meg på flyet til København og skalv litt i buksene da jeg skulle møte den berømte Rifbjerg, innrømmer Stausland.

  • Men vi fant fort tonen, og jeg fikk frie hender velge ut hvilke dikt jeg ville lage bilder til. Han er en virtuos med språk og har en klang mellom ordene som trigget meg, sier hun.

Rifbjergs små dikt bærer navn som «Hammer», «Gardin», «Avis» og «Sofa», og Mette Stausland valgte intuitivt ut dem som klang best hos henne. Det resulterte i et trettitalls litografier og tresnitt i praktboken som kun er trykket i 250 eksemplarer.

Boksidene henger innrammet når utstillingen åpnes av den norske ambassadøren i Danmark i dag. Sammen med dem henger også drøye 30 nye verk fra Mette Stauslands hånd: blyanttegninger og pasteller.

Kunstmesser

Dem har hun skapt på verkstedet i Hjørring, men også i Sveits har hun lenge vært aktiv på kunstscenen. 51-åringen er for lengst tatt inn i «stallen» til det velrenommerte Galerie Lelong i Zürich som også har avdelinger i New York og Paris.

Hun hadde separatutstilling i Zürich i høst, og samlere fra mange land sto i kø for å sikre seg hennes store pastellkrittbilder. Galleriet har denne helgen vist arbeidene hennes på kunstmessen i Bologna i Italia, og i juni står den viktige messen i Basel for tur.

Kristiansandskunstneren har bidradd med utsmykninger både til Arendals kulturhus, UiA på Gimlemoen og Vågsbygd videregående skole, men har ingen «norske» planer for øyeblikket.

  • Men jeg skulle gjerne ha hatt det, ler hun. - Jeg elsker å jobbe stort, jo større jo bedre.

Klesdesign

Men hun finner seg tydeligvis også til rette med de mindre formatene, og er nå blant annet i gang med å male direkte på klær i samarbeid med en engelsk klesdesigner.

Det aller minste formatet var visst ikke så verst det heller, det viser hun fram på Schäffergården de to neste månedene. De som ikke kan reise dit, kan titte i et eksemplar på Agder Kunstnersenter i Kristiansand.