Per Haddal og Pål Bang-Hansen ble mandag kveld tildelt Aamot-statuetten under Film & Kinos landsmøtebankett på Hamar. Statuetten, som er organisasjonens ærespris, ble overrakt av styreleder Bjørg Wallevik.

Per Haddal er best kjent som Aftenpostens filmanmelder i over 30 år, fra 1978 til februar 2009. Før det var han tilknyttet avisen Vårt Land, og han har i tillegg vært leder for filmprogram på NRK radio i en årrekke. Han har skrevet bøker om norske filmlegender som Ivo Caprino og Liv Ullmann.

Pål Bang-Hansen var først filmanmelder i Arbeiderbladet på 60-tallet, før han begynte i NRK og ble en av Norges mest profilerte filmanmeldere og formidlere, både i fjernsyn og radio. Blant annet ledet han NRK TVs satsing Filmmagasinet i vel 20 år. Pål Bang-Hansen har vært skuespiller i norske filmer og han har hatt regi på seks norske spillefilmer. Han mottok også æresprisen under Amandautdelingen i 2002. Han har sin utdannelse fra filmskolen Centro Sperimentale i Roma.

Til film

Aamotkomiteen har denne gangen sett spesielt på formidlingen av film. Per Haddal og Pål Bang-Hansen har mottatt prisen for sin seriøse filmkritikk og for på hver sin måte å ha gitt uttrykk for sine meninger om film i flere tiår. De har med sine markante stemmer og sterke formidlingsviljer preget norsk filmvirkelighet, filmdiskusjon og filminteresse gjennom nærmere 50 år.

– Begge prisvinnerne har fremmet sine stemmer i den norske filmvirkeligheten på en særegen måte, med utgangspunkt i svært omfattende kunnskaper om film, om filmhistorie og om filmpolitikk. Den seriøse filmkritikken er ingen selvfølgelighet i en moderne medieverden, der en kunnskapsbasert meningsformidling om film kan stå i fare for å bli redusert til løst begrunnede stjerner og terninger, heter det i kunngjøringen fra Film & Kino.

Ærespris

Aamot-statuetten er Film & Kinos ærespris. Den deles ut til personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film eller filmproduksjon.

Statuetten er laget av skulptør Arne N. Vigeland.

Kandidater innstilles av en komité bestående av Anja Breien (leder), Anne Hoff, Finn Skårderud, Kikkan Thronsen og Kalle Løchen.

Film & Kino er bransjeorganisasjon for kino— og videobransjen og ivaretar norske kommuners interesser innen film, kinodrift og videovirksomhet. Organisasjonen forvalter Norsk kino- og filmfond (NKFF) og driver i tillegg Bygdekinoen og tidsskriftet Film & Kino.

Vinnere de siste 20 årene (er utdelt siden 1955):

2009: Filmkritiker Per Haddal Filmkritiker Pål Bang-Hansen

2008/09: Filmfotograf Harald Gunnar Paalgard

2007: Manusforfatterne Eskil Vogt og Joachim Trier

2006: Filmfotograf John Christian Rosenlund

2005: Kinosjef Hans Henrik Berg

2004: Filmregissør Bent Hamer

2003: Filmregissør Margreth Olin

2002: Skuespiller Jørgen Langhelle

2001: Filmregissør Knut Erik Jensen

2000: Skuespiller/regissør Liv Ullmann