KRISTIANSAND: — Jeg har begynt research og hatt kontakt med kriminelle miljøer. Skal jeg vite hvordan en kjeltring tenker må jeg jo snakke med dem. Men nå er det jo mange som vil mene jeg er en kjeltring selv, sier Pål Hetland og ler så topplua rister. Den tidligere pressesjefen i Quartfestivalen sitter over en dobbel cortado på Frk. Larsen og reflekterer over det underlige året 2008. Forrige uke skrev han under kontrakt med Kagge Forlag på utgivelse av bok nummer to. Pål Hetlands neste bok blir en thriller, og den skal komme ut i løpet av 2010. Det var i høst han fikk hele landets oppmerksomhet da han bokdebuterte med Quartfestivalens historie. Den tidligere pressesjefen i Norges hittil viktigste musikkfestival sier selv at det var en sminket «Barbie-versjon» han ga ut. Men det som sikret ham oppslag i riksmediene var opplysningene om at både han og andre i organisasjonen skal ha hjulpet til med å distribuere narkotika til artister.

— Det er ganske sprøtt. I den største finanskrisa siden krigen er det nok at det står en liten mann i Kristiansand og roper «narkoooo», så snur alle kameraene den veien, sier han og ler igjen.

Hvis noen i fjor hadde fortalt Hetland at han i løpet av 2008 skulle få antatt to bøker på Kagge forlag hadde han bare snøftet hånlig av dem. Han medgir at en hardt presset selvfølelse har fått seg en opptur etter positive tilbakemeldinger om boka.

Årene etter at han fikk sparken fra Quartfestivalen vinteren 2003 har ikke vært av de feteste, og Hetland bruker konsekvent stillingsbeskrivelsen «sosialklient» om seg selv.

— Jeg tror jeg må ha knust et speil en gang i 2002, men nå ser det ut til å gå mot en ny vår bokstavelig talt, sier han.

Redaktør Vidar Kvalshaug i Kagge Forlag bekrefter at de har skrevet enda en kontrakt med Pål Hetland. Kontrakten er skrevet på grunnlag av et kort synopsis, og Hetland har aldri skrevet fiksjon før.

— Nei, det er ikke vanlig å underskrive kontrakt på dette grunnlaget, men Pål Hetland er ikke en vanlig mann. Han har for det første vært en av de mest pålitelige forfatterne vi har jobbet med når det gjelder å forholde seg til frister og deadlines. Han hadde en god historie, og viste stor evne til å foredle den, sier Kvalshaug som også var redaktør for boka om Quart.

— Vi er glade for å ha oppdaget et talent, og nå vil vi ta talentet videre. Vi kan se at han har mer enn en bok i seg. Han har mange, sier Kvalshaug.

Verken han eller Hetland vil beskrive noe særlig av handlingen i den planlagte boka, men at det blir en slags «politi og røver»-historie er klart.

— Jeg har ikke bestemt meg for «heltebildet» i boka ennå, sier Hetland som lover at det kommer til å gå liv tapt mellom permene på den kommende utgivelsen.

— Jeg kan jo ikke sjangeren, for jeg har ikke lest noe av dem. Dermed er jeg helt uten bindinger, selv om det jo er litt skummelt også. Forlaget vil heller ikke at jeg leser noe. Min egen bok om Quart har faktisk vært den første boka jeg har lest siden jeg var nitten år. Interessene har liksom vært andre steder, sier Hetland.