OSLO: Denne helgen regner man med at julesalget i bokhandlene begynner. Det er spente bokhandlere og forleggere som er klare for den viktige julehandelen, sier administrerende direktør Per Christian Opsahl i Forleggerforeningen til Aftenposten.no.

— Vi ser en utflatning av boksalget. I oktober var det en samlet svak tilbakegang. Vi er veldig spente på hvordan julesalget blir. Dette er den mest kritiske og avgjørende perioden for boksalget. Vi er spent på om finanskrisen vil slå inn, sier Opsahl.

Tror på harde pakker

Randi Øgrey, direktør i Bokhandlerforeningen tror ikke de dårlige tidene får innvirkning på boksalget.

— Historisk sett kjøper folk bøker i nedgangstider. Det skulle tilsi at bøker blir julegaven også til jul, sier Øgrey.

Bokhandelkjedene Norli og Libris, som Aftenposten var i kontakt med i går, melder det samme som Forleggerforeningen: Stillstand i salget, eventuelt en liten tilbakegang.

De to store bokklubbene - Tanum Bokklubber og De norske Bokklubbene - melder imidlertid begge om uendret salg fra i fjor, og er fornøyde. Men noen bestselgende roman kan ingen melde om.

Romaner, reise og DVD

— Hva betyr det at det ikke er en stor bestselgende roman denne høsten?

— Det tror jeg ikke betyr så mye. Bredden tar igjen for enerne, tror daglig leder Sissel Tveit ved Norli bokhandel i Universitetsgata i Oslo.

Hun forteller at de selger bra med bøker og ikke har merket noen nedgang foreløpig. Tveit tror det er bra å være en stor butikk med godt utvalg.

— Vi har flere kunder og mer salg. Generelt selger vi bra med skjønnlitteratur og biografier. Faktabøker har solgt litt dårligere, med unntak av endel kokebøker som gjør det bra. Vi merker også stor interesse for historie og reise og fag som jus og ledelse. Vår nye avdeling med stort utvalg av DVD-er har også hatt godt salg.

Lars Saabye Christensens Bisettelsen selger også godt og kan havne under mange juletrær, det samme med Per Pettersons nye roman og Tore Renbergs Charlotte Isabel Hansen, som han fikk Bokhandlerprisen for tidligere denne uken.

— Jeg tror også vi kommer til å selge bra av alle de Brageprisnominerte bøkene, sier Tveit.

Tegneserie på topp

Sissel Tveits bestselgere finnes imidlertid ikke øverst på den samlede salgstoppen for bokbransjen. På Bokhandlerforeningens bestselgerliste for uke 45 i november ligger tegneserieboken Pondus på topp. To svenske krimforfattere ligger på annen- og tredjeplass, nemlig Liza Marklund med En plass i solen og Jan Guillou med Men ikke hvis det gjelder din datte r.

Fra i fjor

På fjerde- og femteplass ligger to av fjorårets bestselgere fortsatt, nemlig Khaled Hosseinis Tusen strålende soler og Jo Nesbøs Snømannen . Per Petterson som har solgt 700 000 verden rundt av sin forrige bok Ut å stjæle hester , ligger nede på 14. plass med årets roman Jeg forbanner tidens elv . Fjoråret var også et godt år for bokbransjen. På salgstoppen til jul i fjor lå fem romaner, både Harry Potter , alle tre krimromanene til Stieg Larsson og Jo Nesbøs Snømannen .

Biografier leder

Randi Øgrey tror ikke det får betydning at det ikke er én storselgende roman i år.

— Vi har stor bredde. Det er mange gode biografier. Én av fordelene med en god bredde er at det er færre som bytter bøkene etter jul. I fjor skulle "alle" bytte Stieg Larsson.

(Fædrelandsvennen / Aftenposten)