Jakten på årets beste norske talenter er i gang, og bergenske Absence & Blipp banket både publikum og dommerne med sin sjeldne kombinasjon. En beatboxer, fire breakere og en god dose energi – og dermed var de videre i konkurransen.

Ifølge danserne selv er det et helt nytt konsept det å blande beatboxing med dans på den måten de gjør,og de har aldri prøvde det ut for publikum før.

Absence-medlem Piero Issa forklarer suksessen deres slik:

– Vi bruker en kombinasjon av beatboxing og dansing. Jeg har aldri sett noen gjøre det før. Det er veldig gøy å få vise det fram, for vi har aldri hatt noen forestilling med den kombinasjonen tidligere. I tillegg er det bra koreografert.

Nå har de fått vist seg til hele Norge. Og skal få vise seg igjen.

– Vi vil bare at folk skal ha det bra når de ser på oss. Folk skal underholdes. Vi prøver å bruke musikk som er spiselig for alle, som Michael Jackson, Timbaland, Justin Timberlake og sånn. Og så litt mer sånn breake-beat, sier Piero Issa.

Dette er selvsagt en god mulighet til å få dansen ut til folket.

– Hiiphop-kulturen skal ut, men vi prøver å vise det fram slik at det først og fremst er underholdning. Vi er ikke redde for å bryte grenser. Samtidig holder vi fast på hvem vi er, sier Issa.

Utdannelse

To av beatboxbreakdanserne har allerede levd av dansingen et par år, men et par av dem satser fortsatt på helgardering sånn jobbmessig for framtiden.

Piero Issa studererer fysioterapi.

– Det er ganske vanskelig å komme inn på fysioterapi, så år jeg først er inne der, vil jeg fortsette. Det er greit å få en utdannlese i boks, sier han.

Ole Petter Knarvik, som du kanskje kjente igjen fra tv-progammet Dansefeber, gikk også tidligere på fysioterapi, men har tatt perm, og lever nå av å danse. Andreas Rokssvåg, studerer foto, Christopher Bottolfsen, lever av dansing og Stian Blipp Gloppholm, beatbokser.

– Han er «the man of the sound», sier Piero.

— Det må sitte som ...!

– Hva er så vinnerplanen deres?

– Det er å alltid utvikle oss. Lage bra, nytt show, ha store forventninger til oss selv. Tingen er at vi har ikke det overraskelsesmomentet vi hadde første gang vi var på scenen nå, når folk ikke visste hva de fikk av oss, så vi må komme opp med noe stramt og bra. Men det blir samme konseptet, forklarer Piero.

Det er flufst av folk som sier de aldri hadde trodd de skulle gå videre eller vinne i slike konkurranser som dette. Men Absence-danserne går rett på:

– Vi håpte vi gikk videre. Vi har jobbet utrolig mye med dette og har striøvd de siste par månedene før audition. Alt skal beregnes. Det skal sitte som ...!

Og lydmannen, beatbokseren Blipp, traff de først i sommer.

– Han er med på mange av dansene i tillegg. Vi har nylig slått oss sammen med Stian. Jeg driver litt med beatboxing, og skulle battle mot ham. Men da jeg fikk høre ham...

If you can't beat them, join them. Og slik ble det.

Fan

Etter beatboxdansen reiste dommerne seg, og Jan Fredrik Karlsen var frelst og hoiet begeistret på ekte karlsenvis.

Lyst å se mer på beatboksedanserne? Sjekk dem ut her.

På TV 2s hjemmeisder kan du se klipp fra audition. Der kan du også se hvem som ellers gikk videre.

I desember 2008 og januar i år var TV 2-suksessen «Norske talenter» på audition i Oslo, Bergen og Trondheim og som vanlig møtte tusenvis av mer eller mindre talentfulle mennesker opp for å vise seg fram.

Bergen gjorde det naturlig nok bra i første sending, siden det var nettopp i Bergen denne auditionrunden var. Munnspillherrene og lokale kultfigurene i Bergen munnspillorkester durte også videre til neste runde.

Veteraner

De er årets eldste deltakere. De har åpenbare talenter, men kan vel neppe kalles unge og lovende.

– Vi driver jo og underholder på forskjellige steder i Bergen og nå har ungdommen her i byen fattet interesse for oss, forteller en av veteranene, Odd Fotland i orkesteret.

Fotland er selv født i 1930 og han har med seg Jan Arnesen (født i 1931), Kåre Bjørgaas (født i 1927), Hans Dieter Gertz (født i 1940), Jakob Gullaksen (født i 1931), Arne Olsson (1945) og Gerry Mathiesen (1939) på laget. Orkesteret har holdt det gående i nåværende form siden 1985 og de har mer enn nok å gjøre.

– Vi skal blant annet til Tyskland. Alt dette tv-greiene kommer på toppen.

– Så dere er litt bekymret for at det kan bli mange henvendelser etter fredagens sending?

– Ja, jeg er redd for det, humrer han.

Orkesteret skal blant annet underholde Bergens ungdommer på Hulen i april. Fotland håper at orkesteret kan bidra til å skape økt interesse for instrumentet.

– Det er lite rekruttering til munnspillet. Vi håper at noen av musikklærerne som ser på programmet kan bli inspirert til å droppe blokkfløytene og heller hente inn munnspill, sier han håpefullt.

Og dette sier Piero Issa om munnspillmennene:

— De er kjemepkule de gamlegutta. Det er gøy å både snakke med dem og være med dem. De spiltemunnspill og vi sang. Alle sang med bak der. De har blitt litt sånn kultband i Bergen.

Har du lyst til å se mer til munnspillveteranene, se her: