KRISTIANSAND: — I over 60 år kjempet du for å få tekstilkunsten inn på de store kunstmuseene, en kamp du sa du aldri vant. Over 60 år som kunstner og så får du ikke selv med deg åpningen av din egen store utstilling. Kom døden for tidlig? Nei, det var vi som kom for sent. Jeg tror du vant, Else Marie. Det har bare tatt så lang tid for oss å komme etter, sa Karin Hindsbo, direktør for Sørlandets kunstmuseum.

Lørdag strømmet folket på for å overvære åpningen av den folkekjære tekstilkunstnerens store utstilling "Else Marie Jakobsen - billedvev og engasjement". I ti saler på Sørlandets kunstmuseum kan publikum fram til 25. august se kunstnerens livsverk og få et innblikk i mennesket Else Marie Jakobsen og hva hun kjempet for gjennom sitt lange liv som kunstner.

Hindsbo holdt i anledning åpningen en tale til den avdøde kunstneren, som gikk bort bare få måneder før utstillingen var komplett. Hindsbo hyllet Jakobsen for å ha vært en foregangsfigur og en kvinne som endte opp med å skrive kunsthistorie i form av sitt arbeid for tekstilkunsten.— Du har skrevet tekstilkunstens historie og vi finner den i hele det kildematerialet du har etterlatt deg. Du har alltid hatt noe på hjertet i dine tepper, og historien har alltid kommet først. Dine tepper er også stemmer i kunsthistorien, sa Hindsbo.

Publikum visste også sin besøkelsestid, og det var lang kø opp trappa til tredje etasje i anledning åpningen.