KØBENHAVN: — Jeg bare elsker denne byen og syns det er verdens deiligste sted å være. Helt siden jeg var liten har jeg sagt at jeg skal flytte hit, så da gjorde jeg det, sier Ditte Drehn (24) på sin noe danskpåvirkede kristiansandsdialekt.

Faren til Ditte er dansk, moren er halvt dansk, mens Ditte vokste opp på Gimlekollen. Likevel brukte hun mye tid som barn i «kongens by» og da hun skulle følge sin drøm om å arrangere kultur for andre var destinasjonen en selvfølgelighet. Som 19 åring dro hun til København med et mål for øyet: Å gi folk opplevelser.

— Det beste i verden er å gi folk en opplevelse. Å se andre smile, at de snakker om det de ser, diskuterer og ler, det gir en meget god følelse. Da blir jeg også glad. Spesielt hvis det kommer noen overraskelser innimellom og så oppleve reaksjonen deres, forteller hun.

ARRANGØR: Ditte Drehn (24) arrangerer nå Danmarks største fiksjonsfilmfestival, og har i sommer ansvaret for en av scenene på Roskilde. Foto: Andreas Grønnegaard Møller

Danmarks største fiksjonsfilmfestival

Hvor starter man om man vil slå seg opp i musikkbransjen i selveste København?

— Det første året brukte jeg tiden på å starte opp ulike kulturelle arrangementer, ved å gå inn på ulike spillesteder og spørre om det var greit at jeg kunne få arrangere noe der. Etter hvert ble jeg med i Danmarks største øvingslokaleforening, med 400-500 medlemmer, som jeg til slutt ble leder for. Vi arrangerer også konserter og vår egen festival en gang i året, der vi inviterer band fra hele Danmark.

Nå har hun fullført en utdannelse innen «Leisure management», et bredt studie bestående av økonomi, marketing og management. Hun er for tiden med å arrangere Danmarks største fiksjonsfilmfestival, og i sommer har hun ansvaret for en av scenene på Roskilde-festivalen.

FILMSKAPING: Ditte Drehn (t.h) har vært aktiv i filmmiljøet i Kristiansand også. I 2007 var hun blant annet arrangementansvarlig for Film i Sør. Her fotografert sammen med Lisa Enes. Foto: Ingvill Dybfest Dahl

Gjenforente farens yndlingsband

Det kuleste hun har opplevd til nå var da hun gjenforente et av farens yndlingsband fra 70-tallet, foran 900 publikummere på et av Københavns største spillesteder.

— Pappa trodde det ikke lot seg gjøre og han var sikker på at minst en av dem var død. Så jeg ringte rett og slett disse gamle gubbene i syrerockbandet «Young flowers» og fortalte om hvor mye jeg hørte på dem da jeg var liten. De tente på ideen og plutselig stod de der, alle sammen, på scenen. Det var som en slags drøm som gikk i oppfyllelse.

TROMMEKVARTETT: Ditte Drehn og Humdrum Quartet var trekkplaster da Rock City arrangerte bransjekveld med tema "opp og fram" i Kristiansand i 2006. Fra venstre, Katrine Tjomsland, Ingrid Halland, Katrine Torvik og Ditte Drehn. Foto: TorgeirEikeland

— Arrangerer gjerne noe på Sørlandet

Men hvorfor dra til store København, når man kan arrangere noe i Kristiansand?

— Det er rett og slett flere muligheter her. Etter noen år føles heller ikke byen så veldig stor, når man først kommer inn i miljøet. Det har tatt meg noen år, men til slutt blir man overrasket over hvor lite musikk- og filmmiljøet faktisk er. Jeg kunne gjerne tenkt meg en gang å arrangere noe på Sørlandet, det hadde vært stilig å teste ut noen danske kulturkonsepter, for eksempel i Kristiansand.

Dittes drøm er å kunne leve av dette – helst på fulltid.

— Det er ingen hemmelighet at økonomien ikke alltid går på skinner når man har valgt denne veien. Så å kunne få det til å fungere hadde vært kult. Men min målestokk på suksess er først og fremst publikums reaksjon. Det er det aller, aller viktigste.