KRISTIANSAND: — Vi vet jo at økonomien til skolene i byen ikke er all verden, og det er slike aktiviteter som dette som blir kuttet ut først. Derfor ønsker vi å benytte 15-årsjubileet til å invitere alle byens skolebarn på festivalen. Da er det i alle fall ikke økonomien som setter en stopper for besøket, sier Espen Saga, styreleder i Kristiansand kino.

Tilbudet gjelder også alle byens barnehager, og til tross for trang økonomi har kinodirektør Petter Benestad ingen problemer med å forsvare gaven.

— Festivalen har alltid vært et satsingsområde for oss, men det er selvsagt ikke noe vi kan gjøre hvert år. Men vi mener det er en god investering at alle barn kan komme på kino i hvert fall én gang i løpet av barndommen, sier Benestad.- Jo flere som bruker gaven, jo større vil verdien av gaven være. Billettene koster 35 kroner, så hvis det kommer 10.000 barn, er verdien 350.000 kroner, legger kinodirektøren til.

Håper på rekord

Barnefilmfestivalen arrangeres 24.-28. april, og festivalleder Danckert Monrad-Krohn håper gaven fra kinoen kan føre til rekordbesøk i jubileumsåret. Tidligere år har skolebesøket ligget på 6000-7000. — Jeg forventer storinnrykk fra skolene. Dette var en flott jubileumsgave fra kinoen. Rekorden er fra i fjor, med 13.000 solgte billetter og omtrent 2000 innom på gratisaktiviteter, så det kan ligge an til rekord, sier Monrad-Krohn.

— Selv om det er jubileum blir det ikke et tilbakeblikk for å se på hva som har blitt gjort opp gjennom årene. Vi har hatt mange runder på det, men vi har valgt å se fremover, sier festivallederen.

.Årets program inneholder 77 filmer. 33 av dem er norgespremierer, og hele syv av dem er verdenspremierer, deriblant de to lokale filmene "Meloo – opp i et tre" og "Benjamin's Kube". Den svenske filmen "Isdragen" kommer rett fra filmfestivalen i Berlin, og åpner festivalen i Kristiansand. Den nederlandske "Kråkeungen" kommer også rett fra Berlin, hvor den vant en pris. "Tomboy" vant pris under festivalen i Berlin i fjor, og står på programmet i Kristiansand i år.

— Spennende program

— Jeg er stolt av programmet. Det er bra, variert og spennende, sier festivalsjefen.I tillegg til filmvisningene blir det som vanlig ulike filmverksteder, skrivekurs og andre aktiviteter. Blant annet kommer animatører fra Aardman Animation, selskapet som har laget "Wallace and Gromit" og "Sauen Shaun", for å holde en masterclass og et tredagers skrivekurs.

— Jeg har vært fan av dem lenge, og tror det blir veldig gøy. Det vil bli rift om de 20 plassene på skrivekurset. Masterclass'en blir på Aladdin Rød, og der er det vel plass til omtrent 80 stykker, sier Monrad-Krohn.