USA får modeller og IT-folk arbeidstillatelse på den samme kvoten. Visumet H-1B gjelder for alle «highly skilled workers» (arbeidere med spesialkompetanse). Tidligere ble det delt ut 200 000 av disse hvert år. Terrorfrykt og økende proteksjonisme gjorde imidlertid at dette i 2004 ble kuttet til 65 000, skriver The Economist.

Antall modeller halvert

Selskaper som Infosys og Microsoft sliter nå med å få tak i nok utenlandsk arbeidskraft. Rundt 40 prosent av doktorgradstudenene innen IT og realfag ved amerikanske universiteter er fra utlandet. Disse må nå reise hjem etter endt utdanning. Bill Gates, grunnleggeren av Microsoft, sa under en høring i Senatet i fjor, at den eneste måten å løse den kritiske mangelen på vitenskapelig talent, vil være å åpne landegrensene.

En bieffekt av innstrammingen er at mange utenlandske modeller nektes sjansen til å prøve seg på amerikanske catwalker. Antallet som slippes inn har blitt halvert siden 2005. «Ugly American Act»

Kombinasjonen av de to problemene, har ført til at kongressmann Anthony Weiner fra New York har foreslått at modeller skal få sin egen spesielle immigrasjonskategori. Forslaget vil føre til at det blir flere visum til IT-folk, og at 1000 modeller får komme til USA hvert år, mot 349 i fjor.

Weiner argumenterer med at forslaget er viktig for å sikre moteindustrien, som genererer milliardinntekter i USA. Steve King, en kongressmann fra Iowa, mener imidlertid at forslaget burde kalles «Ugly American Act» (Stygge amerikanere-loven), fordi det impliserer at det ikke finnes nok pene amerikanere.

Immigrasjonsnåløyet for modeller fører uansett ikke til problemer for de virkelig store, som Kate Moss og Gisele Bündchen. De får nemlig innreise med et såkalt O-1-visum som gis til mennesker med ekstraordinære evner, som Nobelpris-vinnere.