OSLO: – Jeg vil aldri gjøre et stunt jeg ikke føler meg komfortabel med, enten stuntet i seg selv eller situasjonen. Jeg følger som regel magefølelsen, sier Christel Jørgensen til Fædrelandsvennen.

Søgnejenta er Norges ledende stuntkvinne og tøffere enn de fleste. Fra høsten blir hun prosjektleder for verdens eneste ettårige stuntutdannelse på Skarnes, like utenfor Oslo.

I går deltok hun på pressekonferanse for å informere medienorge om den nye satsingen.

– Jeg skal være den som er ansvarlig for Zin-Lit Stunt Institute i Norge, sier hun.

FULL FYR: Som stuntkvinne har Christel Jørgensen lært seg å håndtere alt fra store høyder til høye temperaturer. Foto: privatDet nye studiet er en heltidsutdannelse, hvor man i tillegg til å bli dyktig til å utføre stunt også vil få innføring i forretningsutvikling og økonomi.

– Målet er å bygge opp en stuntbransje i landet og skape et samarbeid med landets beste filmskoler, forteller Christel.

Aldri skadet

Selv er hun utdannet i Seattle i USA og har erfaring med blant annet fall fra 25 meter, ild, klatring, rappellering og kickboksing. Til tross for at det blir mange knall og fall på jobben, har hun ennå ikke vært utsatt for noen store skader.

Teknikk

– Stunt handler mye om teknikk, men man må regne med litt blåmerker og en sår kropp etter å ha blitt kastet over stoler fire-fem ganger, forteller hun.

Den 30 år gamle Søgne-jenta har alltid vært glad i fysisk aktivitet. Hun har drevet med kickboksing og vært aktiv danser i flere år. Bakgrunn fra idretter hvor kroppsbeherskelse står i fokus er viktig i yrket.

– Jeg begynte å trene stunt i 2001. I 2003 begynte jeg med spesialisering, og frem til i dag er jeg fortsatt med på workshops her hjemme og i utlandet for å videreutvikle meg og vedlikeholde kunnskaper, sier hun.

Med sine 30 år har hun allerede lang fartstid i bransjen, og den 155 centimeter høye sørlendingen har hatt flere spennende stuntoppdrag både i inn— og utland. Hun har blant annet gjort stunt for en Ikea-reklame i England og instruert stunt for deltakerne i programmet «Filmstjerne» som har gått på TV2. Selv om hun etter hvert er blitt et kjent ansikt i filmmiljøet, er det ikke alltid like populært at hun forteller gutta hvordan de skal slåss.

– Folk som er profesjonelle og vet hva stunt innebærer både av terminologisk kunnskap og sikkerhet, pleier sjeldent å krangle med meg om dette, sier hun.