Festival Republic-sjefen var forrige uke i Oslo i forbindelse med planleggingen av Hovefestivalen 2010. Et av punktene som ble diskutert var tidspunktet for avvikling.

Ifølge Benn vil neste års festival trolig bli arrangert en uke senere, ettersom mange skoler og universiteter fremdeles er åpne den uka Hove vanligvis går av stabelen.

— Det er ikke helt bestemt ennå, men mest sannsynlig flytter vi festivalen til uka etter, sier Benn.

At Hove dermed vil havne i samme uke som Roskilde og Quart ser han på som uproblematisk.

— Å komme nærmere Roskilde tror jeg bare er positivt, sier Benn.

Roskilde

Neste års Roskilde-festival skal arrangeres fra torsdag 1. juli til søndag 4. juli. Dersom Hovefestivalen flyttes, vil den sannsynligvis vare fra mandag 28. juni til torsdag 1. juli. Den samme uka arrangeres også Quart, hvis festivalen går av stabelen i sin tradisjonelle uke.

— Det tror jeg ikke betyr noe. Quart og Hove er to forskjellige festivaler, med hvert sitt publikum. Jeg tror ikke det er så mange som går på begge, sier Benn.

Forhåpentligvis får han også anledning til å overvære Hove 2010 personlig, siden den ikke vil kollidere med Glastonbury, en av de mange andre festivalene han er engasjert i.

Underskudd også i år

Festivalsjefen er fornøyd med gjennomføringen av sin første Hovefestival, selv om det nok en gang endte med underskudd.

— Jeg tapte litt penger, men mindre enn jeg trodde på forhånd, sier Benn.

Etter to år med gigantunderskudd og en påfølgende konkurs sørget briten som kjent for at det ble arrangert festival også i 2009. Den erfarne festivalsjefen klarte ikke å hindre røde tall for tredje året på rad, men årets resultat ser likevel ut til å bli langt bedre enn i fjor og forfjor.

— Tallene er ikke helt klare, men underskuddet blir mindre enn en million kroner, sier Benn.

— Og neste år går dere i balanse?

— Åååh. Det håper jeg, sier Benn.

Millioner

I løpet av 2007 og 2008 gikk Hovefestivalen med et samlet underskudd på over 13 millioner kroner. Etter konkursen i 2008, som fortsatt er under etterforskning, etablerte Melvin Benn et nytt selskap, Hove Republic, som nå står som arrangør. Benn er styreleder i selskapet, mens Morten Sandberg, Toffen Gunnufsen og Roskilde-grunnlegger Leiv Skov er styremedlemmer.

I forkant av årets festival tok den nye organisasjonen flere grep for å få kontroll på økonomien. Blant annet ble bookingbudsjettet slanket med 3,5 millioner kroner, og de totale utgiftene ble redusert med ti millioner i forhold til fjoråret.

Fortsatt kontantløst

Neste års Hovefestival vil vare i fire dager, og antallet artister vil bli omtrent det samme som i 2009. De største trekkplastrene var i år Slipknot, Faith No More, Killers og Franz Ferdinand, og Benn ser for seg hovedartister i samme prisklasse også neste år.

— Årets hovedartister var jeg svært godt fornøyd med, men bookingen til neste år vil nok bli lettere. I år var det lenge usikkerhet rundt avviklingen, og vi kom ikke i gang med bookingen før i februar. Nå vet alle at festivalen går av som planlagt til sommeren, sier Benn.

Benn mener årets festival gikk tilnærmet knirkefritt, selv om det til tider oppsto problemer av ymse slag. Blant annet fikk det kontantløse betalingssystemet en vanskelig start, og på ett tidspunkt brøt det helt sammen.

— Det virket som festivalgjengerne var fornøyde, og jeg synes det fungerte godt. Cashless-systemet er garantert kommet for å bli, sier Benn.

Under årets festival ble det avdekket at mange mindreårige fikk tak i de gule skjenkebåndene, slik at de fikk kjøpt alkohol inne på festivalområdet. Etter at saken ble omtalt i media ble 60 mindreårige fratatt skjenkebåndet i kontroller, og ordfører Torill Rolstad Larsen og politiet i Arendal varslet oppvaskmøter med festivalledelsen.

— Jeg har fått opplyst at omfanget var lite, men vi har planer om å ha et møte med politiet og ordføreren for å diskutere dette og andre ting, sier Melvin Benn.