Petter Krogstad, lærer ved Lade ungdomsskole i Trondheim, var en av de mange hundre tusen som så premieren på TV2s nye talentkonkurranse «Norske Talenter» fredag kved. Midtveis i programmet var han så oppbrakt at han satt seg ned og skrev et leserbrev som han sendte til alle avisredaksjonene han fant adressen til på nettet. Her følger et utdrag av det én siders lange leserbrevet:

«Hvilken lærdom vi skal ta med oss fra «Norske Talenter» er jeg usikker på, men jeg frykter at den er noe sånt som at vi kan mobbe og plage alle som tror de kan noe, dersom vi ikke synes de er flinke.»

«Lykke til alle lærere og skoleledere som daglig jobber med nulltoleranse ovenfor mobbing og alle som jobber imot mobbing på arbeidsplassen. Vit at det finnes en tv-kanal som gjør sitt beste for å sabotere arbeidet deres.»

– Vi er blitt bevisstløse

– Jeg ønsker en debatt sett i lys av de verdiene vi ønsker å ha i samfunnet og som dagens unge skal ta vare på, sier Krogstad. Læreren, som blant annet underviser i engelsk og drama og som er elevrådslærer, mener at det mest betenkelige er at TV2 har flinke folk som vet at dette selger.

– Vi er blitt så bevisstløse etter så mange runder med «Idol». Det er en skummel og stygg utvikling – programmene blir stadig verre. Dette er drittsekk-tv på sitt verste.

Mobbing uansett

– Burde slike programmer tas av lufta?

– De harmoniserer i alle fall dårlig med den moralen vi ønsker å ha i samfunnet ellers hvor det praktiseres nulltoleranse overfor mobbing. Jeg ser liten forskjell på velformulert smakspanel som trakasserer en deltaker og 3.-klassinger som mobber en 1.-klassing fordi han har stygg ransel, sier Krogstad.

Alle kan melde seg på

Talentkonkurransen kan ligne på «Idol» med audition og et dommerpanel. Men i «Norske Talenter» er publikum til stede og skal fungere som en fjerde dommer i tillegg til Jan Fredrik Karlsen, Mia Gundersen Leliënhof og Thomas Giertsen. De tre dommerne har hver sin knapp og hvis to av dem trykker på X-en er deltakeren i prinsippet ute. Programmet har ingen aldersgrense og absolutt alle kan melde seg på. Dersom de har noe å melde. Premien er 500.000 kroner pluss et utdannelsesstipend.

Fire år

Yngste deltaker fredag var fire år gamle Gabriel som breakdanset. Moren Angelica Bjørnstad sto spent bak scenen og fulgte med. Gabriel fikk høre at han var veldig flink, men nok kunne øve inn noen nye steg. Han gikk videre til neste runde.

– Hva tenkte du da du så de yngste deltakerne?

– Jeg håpet at de ikke skulle bli avbrutt og at dommerne ikke var like kvasse med dem som med de eldre deltakerne, sier Krogstad.

Kun positive tilbakemeldinger

Pressekontakt for programmet, Hanne Dankertsen, hevder TV2 ikke har mottatt én eneste negativ tilbakemelding fra deltakere eller foreldre.

– Barn ned i fireårsalderen opptrer og kan stemmes sendes hjem med beskjeden om at de flinke nok. Er dette betenkelig?

– Vi har ingen betenkeligheter med at barn og voksne i alle aldre deltar i talentkonkurranser. Vi har et profesjonelt apparat med deltakeransvarlige som tar seg av alle deltakerne. De yngste barna har med seg foreldrene og vi har et tett samarbeid med dem. Av alle som har deltatt har vi udelt fått positive tilbakemeldinger, svarer Dankertsen.

«X-es ut»

– Publikum blir oppfordret til å bue og rope «trykk» – dersom det er noen de ikke liker. Hvordan legger TV2 opp dette?

– Vi oppfordrer til engasjement og at publikum sier sin mening. Publikum i salen fungerer på en måte som den fjerde dommeren. Dette er deltakerne klar over. De er blitt fortalt at dersom publikum buer, eller en dommer «X-er dem» som vi sier, så skal de gi sitt aller ytterste. Men det er ingen som buer ut små barn. Publikum opplever barn på scenen er sjarmerende.

Feelgood-program

– Dommerne er flinke med barna og bevisste på hvordan de gir tilbakemeldinger til dem, legger hun til og poengterer at programmet skal være en positiv opplevelse for deltakerne og for publikum.

– Programmet skal være familieunderholdning – et feelgood-program.

– En lærer i Trøndelag sendte fredag leserbrev til mange avisredaksjoner hvor han skriver at dette kan ta fra barna selvtillit og ødelegge barns idé om at de er begavede og unike. Har du en kommentar til det?

– Ingen blir hengt ut i «Norske talenter»

– Det er jeg helt uenig i. Deltakerne får heller et løft i selvtilliten av oppmerksomheten og av de konstruktive tilbakemeldingene. Dersom noen ikke er gode nok får de vite av dommerne hva de kan videreutvikle. Ingen har hittil gitt tilbakemelding på at å delta var en negativ opplevelse.

– Noen får jo hard kritikk?

– Men de får konstruktive og verdifulle tilbakemeldinger av jurymedlemmene som er eksperter innen sine felt i underholdningsbransjen. Ingen blir hengt ut i «Norske talenter».

Brutal publikumskultur

Øystein Samnøen i Barnevakten, som bistår i spørsmål angående medier og barn, fikk ikke sett fredagens premiere av «Norske Talenter».

– Når TV2 lar små barn delta er det viktig at konseptet er annerledes enn Idol— konseptet. Med det mener jeg for eksempel dommere som sjikanerer og trakasserer deltakere og tidvis brutal publikumskultur, mener han.

– Noen mener dette programmet var verre enn i Idol?

Barna må være vinnere

– Når TV2 tar inn svært unge deltakere påtar de seg også et stort ansvar. De må synliggjøre at det er en seier å delta uansett utfall for at dette skal bli en god opplevelse for de unge deltakerne. Barna må oppleve at de er vinnere både når de kommer inn i programmet og når de går ut av det. Det setter strenge krav til TV2 og produksjonsselskapet i å forberede både deltakere og deres foreldre samt publikum og dommerne, sier Samnøen, som generelt er kritisk til trenden som Idol har satt.

– Jeg er kritisk til kulturen som Idol-konseptet har skapt. Når voksne dommere sjikanerer unge på tv kan det undergrave barn og unges tiltro til voksne. Det er viktig at barn og unge opplever tillit til voksne for at de selv skal utvise respekt. Idol har vært med på å fremme en tøff tilbakemeldingssjargong og vi voksne må spørre oss selv om vi ønsker at denne kulturen skal prege ungdomsmiljøene, sier Samnøen.

Ler av programmet selv

Ungdomsskolelæreren Petter Krogstad sier elevene hans ikke forstår hva han har imot «Idol». Selv ser han på slike program og synes det kan være morsomt.

– Men jeg behøver ikke applaudere konseptet av den grunn.

– Det styggeste er at mange ikke engang får vist ferdig nummeret sitt, mener han.

– Det dreper noe i deltakerne. De øver og møter opp. Trenger TV2 vise dem som går ut?

– Mange hevder at unge i dag tror de er verdensmestere fordi foreldre eller lærere aldri har sagt annet enn hvor flinke de er. Kanskje det er på tide å fortelle at noen er ikke så gode?

– Det er ikke noe motsetning her. Dette er å håne deltakerne fordi de trodde de var flinke.

Hva mener du? Er «Norske Talenter» god underholdning eller mobbe-tv?