Hva mener du om fildeling? Skriv din mening nederst i saken!

KRISTIANSAND: – Å være mot fildeling er like dumt som å være mot fargen blå. Selv om du ikke liker det, er det der likevel, sa Peter Sunde mot slutten av debatten på Aladdin lørdag.

Arrangørene av Kulturnatta gjorde et scoop av de sjeldne da de fikk svensken til Kristiansand.

Først ble dokumentarfilmen «Urospredere» av Simon Valvik og Asbjørn Engedal vist. Dette er Norges første dokumentar om fenomenet som får platebransjen til å fortvile.

Les også: Sunde: — Vi gir oss aldri!

Fullt

Det var tilnærmet fullt i Cinemateket på Aladdin da filmen ble vist, og debattleder Kristin Øygarden hadde foruten Sunde følgende typegalleri å holde styr på: Asbjørn Slettemark (FaroJournalen) musikkjournalist med betenkeligheter mot altfor fri flyt av musikk, Aslak Borgersrud fra Gatas Parlament som kort sagt mente alt ordner seg, Svenn-Arne Dragly fra Fribit som hadde mange innspill til hvordan markedet bør tilpasse seg den nye teknologien, og Joakim Haugland (Smalltown Supersound) som er en av musikkbransjens rene og ranke med et svartøyd hat mot pirater.

Fra debatten

Debatten varte halvannen time, og her er noe av det mest interessante som ble sagt:

Sunde: – Jeg kan se for meg at vi om noen år vil ha tilgang på all musikk i hele verden på en iPod. Problemet er at det er for mye musikk. Jeg ville vært villig til å betale la oss si hundre kroner måneden for å få tilgang til den musikken jeg er interessert i.

Dragly: – Produksjonsmodellen er basert på at det finnes en knapphet på denne varen, men den er nå borte. Dermed prøver de å skape en fiktiv knapphet. Det må være mulig å skaffe forretningsmodeller som er tilpasset et marked hvor selve kopien av musikken er tilnærmet verdiløs.

Borgersrud: – Vi bare legger alt ut på nettet og gønner på. Og så finner vi ut etterpå hvordan vi skal tjene penger på det.

Slettemark: – Gene Simmons liker jeg ikke i det hele tatt, men jeg har likevel lyst til at han skal tjene masse penger på å ha skrevet «Detroit Rock City». Jeg har også lyst til at U2 skal ha med noen lasere som er dyrere enn noe NASA har funnet på.

Haugland: – Flere plateselskap har nå nesten sluttet å ta inn nye artister, og det er en uunngåelig konsekvens at det blir dårligere ting som kommer ut. Piratvirksomheten handler ikke om så mye annet enn at det er gratis. Jeg har sett folk stå i kø i Oslo i ti minus bare for å få gratis kebab.

Slettemark: – Det er ikke sikkert bildet er så mørkt som mange vil ha det til. I Norge selges det for eksempel veldig mye DVD-er fremdeles.

Sunde: – Det må bety at dere har for dårlig internett i Norge.

Borgersrud: – Du får ikke en 14-åring til å betale lønna til læreren, og derfor har staten funnet på et system sånn at læreren får lønn likevel. Det samme kan vi gjøre med musikken.

Slettemark til Sunde: – Mener du det er moralsk riktig å laste ned ei plate som artisten ikke ønsker at skal lastes ned?

Sunde: – Selvsagt. Hvis artisten prøver å nekte deg det, forsøker han samtidig å overføre sin egen moral til andre mennesker. Da er det han som er umoralsk.

INTERESSE: Fildeling, eller piratkopiering som det het tidligere, var interessant for 150 mennesker på Aladdin. Foto: Kristin Ellefsen Foto: Kristin Ellefsen