KRISTIANSAND: Igjen har Kristiansand Symfoniorkester inngått samarbeid med Tromsø Symfoniorkester. Fredag kveld samles de i domkirken til konserten «Fantastique» under dirigent Rolf Guptas ledelse.

Tittelen henspiller på Symphonie Fantastique av Hector Berlioz, et verk på om lag 40 minutter, skrevet i 1830 da komponisten var 27 år gammel og særdeles ulykkelig forelsket. Dette verket regnes for å ha forandret musikkhistorien.

I Wergelands tegn

— Her er det sterke feberfantasier. Han drømmer sogar om sin egen henrettelse, sier Gupta i en pause mellom prøvene. - Og dette er nok en konsertopplevelse i Wergelands tegn. Det er morsomt å lese Wergelands tekst fra samme år, altså 1830: «Hvi skrider menneskeheden så langsomt fram». Her raljerer han over mange ting. Man bør ha klangen fra denne musikken i magen mens man leser Wergeland, mener han.

Ellers på programmet står Claude Debussys Prelude a l'apres midi d'un faune (Faunens ettermiddag), skrevet i 1876 og regnet som det første impresjonistiske musikkstykke.

17-åring

Den 17 år gamle fiolinisten Sara Chen blir solist i Tzigane, konsertrapsodi for fiolin og orkester av Maurice Ravel. Hun går på musikklinje på videregående skole og har hatt en rekke solistoppdrag i ulike sammenhenger. Blant annet er hun kjent fra NRKs «Kjempesjansen». Gupta studerte for øvrig sammen med hennes far på musikkonservatoriet i Kristiansand.

Når KSO-musikerne slår seg sammen med de 20 kollegene fra Tromsø, utgjør de et orkester på 72 personer. Det er målet for KSO å bli så mange når Kilden skal innvies. Denne gang har de blant annet to tubaister, begge de som er ansatt i KSO!

Tidligere har KSO og Tromsø-musikerne samarbeidet under åpningen av Grieg-året.

— Vi ønsker å få KSO tilbake til nye konserter i Tromsø. Aller helst ønsker vi å spille sammen under OL-åpningen i Tromsø i 2018, ler Charles Garden, de nordnorske musikernes reiseleder.