KRISTIANSAND: — Jeg har hatt «Dancing on the ceiling» på hjernen i det siste, sier Kjetil Berge. - Ja, jeg skal synge «Total Eclipse of the Heart, og den går jo på reklame for tida, så den blir jeg vel aldri kvitt, sier Rebekka Fjellvang. De to spiller henholdsvis sleip kjekkas og lærerinne i Kulturskolens musikal Back to the 80's som hadde première i går kveld. Det er tredje gang Kulturskolen setter opp musikal, og i år som i fjor er det 80-tallet som har inspirert de unge.

Assortert 80-tall

Selv om musikalen er lagt til et tiår uten særlig estetisk sans, har de greid å balansere dette. Knallfarger og hestehaler på siden av hodet gir en levende tidskoloritt, men tar ikke for mye plass. Det er ikke tvil om at det er mange talenter i denne gruppa. Til tross for premiere og fullsatt sal, var nervene under kontroll. I stedet gjøv ensemblet løs på historien med akkurat passe alvor. Stykket handler om en avgangsklasse på amerikanske William Ocean High School, og alt som kreves av sjangeren er på plass. Den sleipe, populære kjekkasen, de drømmende jentene, den stammende upopulære gutten, og den eksentriske nerden. I løpet av de vel to og en halv time det tar skal vi gjennom elevrådsvalg, mobbing, kjæresteri, og til slutt «prom», avgangsball. Vi har sett det hundre ganger før, men det gjør ingenting, for det er jammen gjort godt. Overalt tyter referanser fra det smakløse åttitallet fram. Her er Starwars, David Hasselhoff, og Rubiks Kube, her er Karate Kid, Pacman og Commodore 64. Og ikke minst masse, masse deilig musikk.

Snedig gjort

På finurlig vis greier Kulturskolens musikalgruppe å flette inn den ene låten etter den andre. Jentene drømmer og bryter ut i Cindy Laupers «Girls just wanna have fun». Når nerden foreleser om teknologisk utvikling, er det på sin plass med The Buggles «Video killed the Radio Star». Det er så snedig gjort at sceneskiftene virker helt naturlige. At det fungerer så fint skyldes selvsagt at de involverte er drivende dyktige. Så har det også vært lagt inn dugelige mengder med arbeid. Helt siden august har gruppen jobbet fram mot denne dagen. Og det er en stor gjeng, hele 41 ungdommer i alderen 13-24 år er med i produksjonen. Dermed har mange ikke vært i nærheten av å oppleve åttitallet. Bandet synes det var kjempestas å spille åttitallsmusikk. - 80-tallslydene er jo klassiske, siden teknologien ikke hadde kommet så langt. Det har vært stas å prøve å få til originallyden, sier tangenttrakterer Bruno Gagro.

— Dette er en feelgood-musikal, så det er ikke tvil om at det går bra til slutt, sier Rebekka Fjellvang.