— «De gales hus» behandler psykisk sykdom på en respektfull måte. Filmen sier det er håp om å bli frisk og at man kan få hjelp til å reparere sjelen, sier Ingrid Bolsø Berdal få timer før hun skal se det helt ferdige resultatet.

«De gales hus» har festpremiere under Filmfestivalen i Haugesund tirsdag og Bolsø Berdal har hovedrollen som «Aina», en 24-åring som sliter med angst og depresjon. Filmen er basert på Karin Fossums roman med samme navn.

— Det er vanskelig å snakke om denne typen sykdom. Det er så stor skamfølelse inne i bildet, sier Bolsø Berdal som nå håper at tabuet kan bli litt mindre.

— Jeg valgte å bli skuespiller for å fortelle noe. Da føles det ekstra meningsfylt å være med i denne filmen.

- Individer

For å forberede seg til rollen som suicidal, har Ingrid Bolsø Berdal gjort mye research. Hun har besøkt institusjoner, snakket med pasient og leger.

— Hva gjør egentlig depresjon og angst med kroppen og psyken? En ting som jeg syns er viktig å huske på er at denne typen pasienter først og fremst er individer. De er for eksempel ikke schizofrene, men lider av schizofreni.

Det var mentalt slitsom for den unge skuespilleren å spille rollen som «Aina». Men Bolsø Berdal prøvde hele tiden å være bevisst på å ha et klart skille mellom karakteren og seg selv.

— Det ble lettere å skille mellom «Aina» og Ingrid siden jeg snakket østlandsk i filmen. At jeg skulle snakke østnorsk var Eva (Isaksen, regissør, journ.anm.) klar på og jeg følte også at dette var riktig, sier Bolsø Berdal. «De gales hus» er den første filmen der trønderjenta snakker østlending.

Se traileren til «De gales hus» her

Sprø som skuespiller

- Har du noe «galskap» i deg selv?

— Man må nok være litt sprø for å leve som skuespiller. Og med sprø tenker jeg «fri». Man må legge fra seg hvordan man egentlig skal være og prøve ut nye ting, konstaterer Bolsø Berdal.

Stavangergutten Rolf Kristian Larsen har en av de mange birollene i «De gales hus». Han spiller «Formel», et matematisk geni som lider av vrangforestillinger.

— Jeg syns det er blitt en fin film, melder Larsen samtidig som han føler for å legge til:

— Men jeg må nok si at første gang jeg ser filmer jeg er med i, blir jeg så opptatt av meg selv. Jeg må se filmene et par ganger før jeg vet hva jeg mener om helheten.

- «Galskap» i alle

Rolf Kristian Larsen har ikke lest romanen til Karin Fossum og har heller ikke gjort research på lidelsene i filmen. Alt var med vilje.

— Jeg og Eva (Isaksen, regissør, journ.anm.) har snakket oss fram og jobbet med å finne smertegrensene. Jeg er ikke den typen skuespiller som lesser på med informasjon. Da blir jeg redd for å ikke få det ut igjen, erklærer han.

At Larsen selv ligner på «Formel» vil han ikke si. Likevel tror siddisen at han var rett for rollen.

— Jeg er ikke «typecastet» som et mattegeni akkurat. Men jeg følte at både jeg og regissøren i de tidlige fasene av filmen klarte å finne sårhet og empatiske evner hos «Formel». Han tenker så mye på andre at han glemmer seg selv, forklarer Larsen som mener at galskap fins i alle mennesker.

— Jeg er ganske overbevist om at alle mennesker på et tidspunkt har slitt eller vært selvkritisk og tenker hva livet handler om.

13 biroller

Forfatteren av «De gales hus», Karin Fossum, har sett en uferdig versjon av filmatiseringen og syns det alltid er en blandet følelse å se «sine» figurer på lerettet.

— Jeg var ikke forberedt på at jeg skulle bli så utrolig beveget. Jeg ble oppriktig glad i de karakterene, sier Fossum.

Det er en stor cast i «De gales hus». I tillegg til hovedrollen er det 13 biroller i filmen som utspilles på det fiktive behandlingshjemmet Varden. I virkeligheten ble scenene ble spilt inn på Dikemark sykehus.

Regissør Eva Isaksen bemerker at «tiden er kostbar» når man lager film. Spesielt med så stort ensemble.

— Det var en ganske disiplinert innspilling, konstaterer hun.

«De gales hus» har premiere på norske kinoer 12. september.

Foto: Scanpix
Foto: Filmweb
Foto: Filmweb