KRISTIANSAND: — Nå kommer dere midt i klimakset her, sier Lyder Janøy i Animidas. I kjelleren på Samsen er det hektisk aktivitet. 5. klasse fra Solholmen skole lager sine egne animasjonsfilmer, og er i ferd med å legge siste hånd på verket. På bordene står trekasser med plastilinfigurer inni. Figurene har barna laget selv tidligere på dagen. Flere av filmene har akkurat kommet til sine dramatiske høydepunkt. Inne i animasjonskassene foregår grusomme ting. Hoder kappes av, rommonstre spiser hverandre opp. De tre gruppene har alle boltret seg i animasjonens grenseløse univers, der absolutt alt går an. Filmen «Den store dagen» handler om en mann som gleder seg til å fri til kjæresten sin, men som får en jernstang i hodet og dør i stedet.

— De er lite grann inspirert av «Terkel i knipe», sier Lyder. Den danske animasjonsfilmen er populær blant elevene.

Hoderulling

Kristel Jensen er vanligvis sjef for Filmverkstedet, men er assistent denne dagen. Hun påser at filmen om Gunnar og Gunnhild Gris får sitt klimaks. Og at alle får være med og bidra.

— La hodet rulle ut av bildet, det er det kuleste! Nei, ikke gjør alt du, alle skal ha noe å gjøre. Det er slakteransvarlig som driver med hoderulling, sier hun.

Åsmund Janøy holder på med å fotografere ansikter til rulleteksten. Han forteller at filmene er veldig stereotypisk inndelt tematisk.

— Gutter lager filmer med actionpreg, mens jenter lager mer dramatiske ting. Når det er både gutter og jenter på gruppene blir det en salig blanding av de to, sier han. Grisefilmen inneholder både kjærlighet og vold, og er det Kristel kaller et sosialrealistisk drama fra skogen.

På Youtube

Animidas-brødrene har jobbet med film i Kristiansand i to år, og har blant annet laget filmene om Senkveld-rottene. Nå har de flyttet til Oslo for å lettere kunne leve av å lage film. De synes det er et morsomt avbrekk å holde slike kurs innimellom.

— Hver gang vi holder kurs så håper vi at noen blir gira, og får lyst til å lage mer film, sier Lyder.

— Det er bare å kaste dem uti det, det er da de lærer mest. Dette er ikke vanskelig, hvem som helst kan greie det, sier Åsmund.

Filmene blir lagt ut på YouTube, der hvem som helst kan gå inn og se dem. Der havner også de andre filmene som blir laget på workshopene under festivalen. - Ungene er så flinke at jeg blir helt mør, sier Jensen.

Ikke bare film på Barnefilmfestivalen

Det er mye å oppleve i løpet av Barnefilmfestivalen:

Verksteder: Barnefilmfestivalen har en lang tradisjon med å lære barn å lage film, og i år er det alt i alt 26 verksteder. Noroff-studenter skal lære bort lyddubbing og filmklipping. Her blir det også dokumentarfilmverksted, hvor barna kan lage film av sin egen historie. Barna skal også få lære litt om hvordan dataanimerte figurer får liv på film. På Aladdin skal det lages musikk og produseres musikkvideo.

Snik-kikk: Hele tretten av filmene som vises på festivalen er helt nye, og vises i Norge for første gang. Blant disse er «Mummitrollets farlige midtsommer», «Vannhesten» og «Laban Spøker».

Animasjonsfeiring: Norsk animasjon er mer enn Ivo Caprino. Gunnar Strøm presenterer kjente og ukjente animasjonsperler fra den norske filmhistorien torsdag kveld.

Skrivekurs: Også for de store blir det anledning til å lære noe nytt i løpet av uken. Kurset er i samarbeid med NRK, og skal lære forfattere og regissører å skrive for barn.

Film på vei: Torsdag kveld blir det mulighet for å se hva barn og unge kan glede seg til på filmfronten. Odd Hynnekleivs Yohan - Barnevandreren er en av filmene som skal vise fram de første klippene fra den kommende storfilmen. Det blir også en tjuvkikk på filmatiseringen av Erlend Loes bok «Kurt blir grusom».

Dyreparken x 2: Torsdag kveld kan du også ta turen til Dyreparken, for å se hva dyra driver med etter mørkets frembrudd. Fredag blir det utendørs nattkino i Kjuttaviga.

Familiedag: Hele lørdagen blir det konkurranser og leker for hele familien ved Fønix Kino.

Festivaldisco: Lørdag kveld blir det årets største diskotek for barn på utestedet Kick. Her er det normalt 20-årsgrense, men denne kvelden slipper du ikke inn hvis du er over 15!

Prisdryss: Under finalen på lørdag skal det deles ut fire store priser. Film&Kinos Barnefilmpris er på hele 75.000 kroner, og går til beste film i programmet. Juryen består av Eirik Alver, Christin Berg og Arne Lindtner Næss.

Det internasjonale CIFEJ-trofeet deles også ut. CIFEJ er en internasjonal organisasjon for barne- og ungdomsfilm. Juryen består av Jo-Anne Blouin fra Canada, Füsun Eriksen fra Danmark og Jan Erik Holst fra Norge.

Don Quijote-prisen deles ut av Den internasjonale filmklubbsammenslutningen, og går til beste film i ungdomsprogrammet. Ludiprisen er oppkalt etter oteren Ludi, som er Barnefilmfestivalens maskot. Ludiprisen stemmes fram av publikum selv.