Med kunnskapens høyborg på Gløshaugen i bakgrunnen, startet TV2 i dag opptakene til en den tredje sesongen med «Skaperen». Oppfinnere og idémakere sto i kø og trippet i det sure været, alle med håp om å tenne juryen nok til at de får være med videre i serien. Trondheim er første by ut, før Tromsø, Oslo, Tønsberg og Stavanger står for tur.

Men det er ikke lett å få deltakerne til å lette på sløret. Oppfinnelsene skjules i poser, sekker og med presenning. Programmet som tas opp i helga sendes ikke før over jul — og det er mer enn lang nok tid til at driftige sjeler med mye penger rekker å stjele ideen dersom den brettes ut i media allerede nå.

Selvrensende takrenne

De tre 17-åringene Øvind Rabliås, Eirik Nordgård Strupstad og Henrik Høyrem går imidlertid med på å fjerne presenningen fra sitt byggverk. De har tatt turen helt fra Nesna, og har konstruert en takrenne som med enkle grep renser seg selv - slik at man slipper å klatre opp i stige for å rengjøre den.

— Vi fikk ideen da jeg og Henrik hadde jobb med å rense takrenner. Vi tenkte at det måtte finnes en enklere løsning, sier Øyvind.

De foredlet ideen under et gründerprosjekt på skolen, og håper på å kunne videreutvikle den ved hjelp av «Skaperen». De har gjort seg tanker rundt veien videre, og har tro på prosjektet sitt.

— Målet er å gå videre.

Stort spenn

Sesong 3 av «Skaperen» har premiere etter jul. De som går videre fra de ulike byene samles i ett stort utsilingsprogram, der et knippe på rundt 15 idémakere får være med til direktesendingene.

Terje Sporsem debuterer som «Skaperen»-programleder, og har således sin første dag på jobb.

— Vi har kommet godt i gang. Det er fint å starte her i Trondheim i historiske omgivelser - det er jo mitt andre hjem ettersom dama mi er herfra, sier Sporsem.

- Skal bli morsomt

Han får selskap av Simen Staalnacke, Moods of Norway-gründer og ny jurymedlem dette året.

— Det skal bli veldig morsomt å få se hva som finnes av nyskapning i dette landet, og ikke minst får vi møtt mange interessante folk, sier Staalnacke, som utgjør juryen sammen med IT-gründer Shahzad Rana og Katinka Greve Leiner fra Innovasjon Norge.

Staalnacke forklarer at han ser etter ulike ting hos kandidatene, men at han gjerne vil at de tenker konseptuelt og ser for seg måter å bygge videre på og rundt ideen.

— Dessuten er det fint dersom ideen og personen passer sammen, mener han.

Sporsem sier han er glad for at han ikke sitter i juryen, ettersom han bare hadde kommet til å være opptatt av om det er noe han kunne ha brukt hjemme.

- Kunne du ha vært deltaker, da?

— Nei, hos meg går det mest på trivielle ting som egentlig ikke trengs i samfunnet. Innbygd minibar i stresslessen - sånne ting, ler Sporsem. Han og trekker fram det store spennet som finnes i ideene.

— Noen har nisjeprodukter, mens andre vil redde verden. Det er fascinerende å se, jeg skulle ønske jeg var like innovativ som disse menneskene, sier Sporsem.

- Gyllen sjanse

— Med apparatet rundt «Skaperen» får man en gyllen sjanse til å bygge opp ideen sin på kort tid. Ofte holder man jo på i mange år på egen hånd, men her kan du få kjørt gjennom alt fra testing til reklamefilm på kun seks måneder, forklarer Staalnacke, som samtidig har trøstens ord å komme med til alle som ikke vinner juryens gunst.

— Et nei her trenger ikke bety at ideen er dårlig, bare at den ikke passer inn i «skaperen»-konteksten. Noen ganger er det bare litt utvikling som skal til, og alle som deltar får muligheten til å motta veiledning fra Innovasjon Norge, forklarer den fargerike gründeren. Han oppfordrer alle som får nei til å fortsett å tro på og jobbe med ideen sin.

— Samtidig må man tåle et avslag. Sånn er det i livet, smiler han.

Auditionen fortsetter i morgen søndag, og er åpen for alle.

Foto: Jens Petter Søraa
Foto: Jens Petter Søraa