Når Metallica endelig slipper «Death Magnetic» fredag, er det etter det som må være en av tidenes mest langvarige og omtalte markedsføringskampanje.

Platen skulle etter planen slippes fredag 12. september, men frykt hos både plateselskap og platebutikker førte til at platen ble lagt ut før tiden i mange engelske platebutikker.

Startet kjedereaksjon

Da enkelte platebutikker satte Metallica-albumet ut i hyllene allerede onsdag, skal plateselskapet Vertigo ha gitt alle platebutikker tillatelse til å selge platen før den fastsatte lanseringsdatoen.

De store platekjedene HMV og Zavvi var blant butikkene som solgte «Death Magnetic» to dager før tiden, men det skal ikke ha vært noen av disse butikkene som startet kjedereaksjonen.

– Vi fikk beskjed av plateselskapet om at de ville la forhandlerne selge platen tidligere fordi den allerede var lekket, sier en talsmann for platekjeden HMV til BBC .

Ingen representanter for plateselskapet Vertigo kan kommentere disse påstandene overfor BBC, men en talsmann for bandet sier at fredag fremdeles er offisiell dato for utgivelsen.

Frykter Glasvegas

Ifølge musikkmagasinet NME spekuleres det i at Metallica-albumet ble sluppet før tiden for å sikre at «Death Magnetic» klarer å innta førsteplassen på de britiske albumlistene. Den største konkurrenten er de skotske nykommerne i Glasvegas, som slapp sitt selvtitulerte album mandag, og som passerte 100.000 solgte eksemplarer etter bare et par dager i butikkhyllene.

– Metallica har mistet nesten en halv ukes salg i forhold til Glasvegas, sier en kilde til NME. Dette er et stort comeback for Metallica og for plateselskapet. Det ville ikke forundre meg om de bestemte seg for å slippe platen et par dager tidligere i Storbritannia da de så hvor godt Glasvegas gjorde det.

Salgstallene som legges til grunn for listene samles inn søndag. For øyeblikket er det Verve som topper salgslisten med sitt nye album «Forth».

Foto: Scanpix