KRISTIANSAND: Golden Gate Bridge er det mest besøkte stedet i USA. Samtidig velger flere mennesker å ende sitt liv på Golden Gate Bridge enn noe annet sted i verden.

Nå viser Kristiansand Filmklubb dokumentaren som usensuert dokumenterer selvmordene.

— Dokumentaren er fri for eksperter med sosiologiske forklaringer på selvmord. Filmen er først og fremst en respektfull og gripende fortelling om dem som endte livene sine ved broen. Samtidig er det unektelig noe ubehagelig ved å rigge opp kameraer i påvente av mulige selvmordsforsøk, skriver Kristiansand Filmklubb i en pressemelding og inviterer til debatt i forkant av filmen.

Vil skape debatt

Filmregissør Jan-Robert Jore, som også har laget film om temaet selvmord, vil gjennom en kort samtale med en av filmklubbens styremedlemmer, Morten Prytz, bli utfordret på det etiske grunnlaget for å lage film om temaet selvmord.

— Hvilke etiske vurderinger bør ligge til grunn når en lager en dokumentarfilm? Er alle filmatiske grep lov hvis ”meningen er god”, skriver filmklubben i pressemeldingen.

Filmens regissør, Eric Steel, sier til sitt forsvar at de var først og fremst mennesker og ikke filmcrew da opptakene til dokumentaren begynte.

Filmet minutt for minutt

Regissør Eric Steel og hans kamerateam tilbrakte hele året i 2004 ved Golden Gate Bridge i San Fransisco, og filmet praktisk talt hvert bidige minutt på dagtid fra to forskjellige opptakssteder. Filmteamet filmet nær to dusin selvmord i løpet av året og en rekke avbrutte forsøk. Foruten et knippe av disse svært ubehagelige opptakene består dokumentaren i dypt personlige og ofte hjerteskjærende intervjuer med familie og venner til de som tok sitt eget liv.

I dokumentaren treffer man også vitner som spaserte, syklet eller kjørte bil over broen, samt en person som overlevde det 67 meter høye fallet.

THE BRIDGE

Amerikansk dokumentar fra 2004. Regi: Eric Steel

Du kan se intervju med filmregissøren, Eric Steel her: