KRISTIANSAND: — Forrige gang det kom en spesialutgave i World Of Warcraft (WoW) gikk den for 10.000 norske kroner på nettstedet Ebay etter at den var utsolgt hos distributørene, opplyser eier av Game Zone i Kristiansand, Hans Vindsland til fvn.no.

Natt til tirsdag ble Burning Crusades Collector's Edition endelig lagt ut for salg til det norske publikum. Spesialutgaven er så etterspurt og i så begrenset opplag at selv butikker vurderer å gjøre ekstra penger på utgaven.

Frykter utro tjenere

— Ja, vi frykter utro tjenere. Det er et produkt det er mulig å tjene ekstra penger på. Hensikten med det lave opplaget er jo at det skal være stor rift om disse spillene. Så det er klart noen vil tjene ekstra på dette, opplyser norsk salgssjef ved Vivendi Universal Games i Oslo, Svein Davidsen til fvn.no.

Han bekrefter at de ved Vivendi er klar over at problemet forekommer, og selv om de frykter utro tjenere, tror de ikke problemet er stort.

— Vi vet at det forekommer, men mitt inntrykk, uten at vi kan sjekke det 99 prosent, er at alle Collector's Edition blir solgt gjennom butikk og ble solgt over disk natt til tisrdag. Men vi registrerer at det selges over Ebay og andre nettsteder også. Folk er jo villige til å betale ekstra, og da kan det være fristende å selge den over nett, sier Davidsen til fvn.no.

Han opplyser om at Vivendi prøver å overvåke salget av spillet som best de kan og er åpne for tips fra publikum.

— Det er absolutt ikke meningen at butikker skal drive å selge spillet på Ebay eller lignende steder. Det blir på en måte som svartebørs og det ønsker vi å forhindre, sier han til fvn.no.

Kom i spesialutgave

Spesialutgaven av spillet innholder selve spillet, en Artbook, Soundtrack, Behind the Scenes DVD, musematte, kortspill og et sjeldent ingame kjæledyr.

I Norge ryktes det at Collector's Edition kun finnes i 500 eksemplarer. På Vivendi vil de ikke gå ut med det konkrete antallet, men bekrefter at opplaget er lavt.

Vindsland vurderte selv å legge ut et av spillene ut for salg på nett, men bestemte seg for at det ikke var riktig å gjøre.

— Vi vurderte det, men kom fram til at det ikke var riktig overfor kunden, fastslår han.

Men han er ikke overrasket over at enkelte aktører velger å sko seg på ivrige spillentusiaster i forbindelse med årets største spill-event.

- Ikke riktig av butikkene

— I og med at det er butikker, så er det ikke riktig, mener Endre Høiby (16). Han satt som "fusemann" i køen før Game Zone holdt nattåpent i forbindelse med lanseringen av spillet.

— De skal selge det offentlig, og jeg synes det er uetisk dersom noen butikker velger å vente med å selge spillet til andre er utsolgt. Et produkt skal selges når butikken har det, til riktig pris, mener Høiby og får støtte hos både Game Zone og Platekompaniet.

Ikke ulovlig

— Det er jo ikke ulovlig, men det er uetisk overfor kunden, mener butikksjef ved Platekompaniet i Kristiansand Marius Skoie, på spørsmål om hva han synes om å holde en Collector's Edition tilbake for kundene ved salgstart, for så å selge den for en høyere pris når de andre butikkene har gått tom for samleboksen.

Han mener disse utgavene bør tilbys de kundene som tar seg bryet med å løpe til butikken, så fort utgaven er tilgjengelig. Han har ingenting til overs for å prøve å gjøre noen ekstra penger på desperate spillfans.

  • Samleutgaver av både spill, CD eller DVD er noe som skal tilbys de som kommer først i køen, nemlig blodfansen, mener han.

De fleste vil ha spesialutgaven

— Mange skal bare ha den vanlige, men de fleste vil ha spesialutgaven, bekrefter web-ansvarlig Kristian Nilsen ved Game Zone i Kristiansand.

Etter å ha forhåndssolgt flere tusen eksemplarer av den ordinære utgaven over nett, hadde de bevisst valgt å spare noen eksemplarer av Collector's Edition til salg over disk når dørene åpnet klokken 24 natt til tirsdag.

8 millioner spillere

WoW har 8 millioner ihuga spillere på verdensbasis. Enkelte av dem er altså villige til å sikre seg samleobjektet for enhver pris.

Hva synes du om å holde tilbake spesialutgaven, for å så selge den til dobbelt pris når andre er utsolgt?

— Det er vel opp til hver enkelt butikk, men det er jo ikke det ideelle. Men det blir et spørsmål om tilbud og etterspørsel, sier Nilsen til fvn.no.

Ønsker å gjøre det rettferdig

Selv velger Game Zone å ikke holde tilbake spesialutgaven, for å så selge den til blodpris over nett, eller når ingen andre butikker kan tilby produktet lenger.

— Nei, vi prøver å gjøre det så rettferdig som mulig for kundene våre, sier Nilsen.

Spillet står nå oppført som utsolgt på nettbutikken Amazon, og samleobjetet var allerede lagt ut for salg på QXL, flere timer før den var lansert offisielt i Norge i går natt. PÅ nettstedet Ebay er samleboksen oppe i en verdi av 3500 norske kroner.