I ettermiddag meldte NTB at den danske regissøren Lars von Trier (53) får Nordisk Råds filmpris.

Det var von Trier selv som skulle ha røpet dette, dagen før prisen offentliggjøres.

På forespørsel oppga NTB kildene til å være Danmarks Radio (DR), Politiken og nyhetsbyrået Ritzau, og henviste til denne artikkelen i Politiken.

Avisen hevder her å sitere DR på uttalelser von Trier skal ha kommet med. Regissøren skal blant annet ha sagt at han var glad over at dette er en nordisk pris, siden han kjenner seg spesielt knyttet til Norge og Sverige og har hentet mye inspirasjon derfra. Men han skal også noe forbløffet ha konstatert:

— De andre filmene må søren meg ha vært dårlige.

- Nekter

I kveld ble alt dette dementert. Peter Aalbæk Jensen i von Triers produksjonsselskap Zentropa benekter overfor NRK at den eksentriske dansken har sagt noe som helst til noen om prisen.

Det endelige svaret må vi nok vente til tirsdag med å få.

Sadistiske scener

«Antichrist» vakte sterke reaksjoner da den ble lansert på filmfestivalen i Cannes tidligere i år. Rapportene kom raskt om så grove og sadistiske voldsscener at selv garvede filmfolk vendte seg bort i avsky og forlot kinosalen midtveis da filmen ble vist.

Selv forklarte den danske regissøren at manuset til «Antichrist» kom som et resultat av en depresjon han hadde for to år siden.

— Jeg kan ikke tilby noen unnskyldning for Antichrist. Annet enn å si at jeg har absolutt tro på den. Det er den viktigste filmen i min karriere, skrev von Trier i PR-materialet for filmen.

Ny film

Nylig ble det kjent at von Trier jobber med et nytt filmprosjekt.

Filmen skal få tittelen «Melankolia» og beskrives som en psykologisk drama, som også er en slags katastrofefilm, ifølge regissøren.

Tradisjon

Nordisk Råds Filmpris deles i år ut for sjette gang.

Tidligere vinnere er «Mannen uten minne» (2002, Finland) «Drapet» (2005, Danmark) «Zozo» (2006, Sverige), «Kunsten å gråte i kor» (2007, Danmark) og «Du levende» (2008, Sverige).

Den norske nominerte var i år roadmovien «Nord», regissert av Rune Denstad Langlo og med manus av Erlend Loe.

Foto: SCANPIX
Foto: Nordisk Film Distribusjon AS