KRISTIANSAND: — Det lages utrolig mye spennende film for ungdom for tiden, så vi har bestemt oss for å satse enda mer inn mot dette feltet, sier festivalsjef Danckert Monrad-Krohn.

I samarbeid med den kulturelle skolesekken, har de styrket programmet også for elever i videregående skole.

Ungdomsprogrammet innledes med den danske filmen «Fighter», som handler om en dansk-tyrkisk jente. Hun er hektet på kampsport, noe som blir en prøvelse for den konservative faren.

Flere av ungdomsfilmene kretser rundt denne tematikken. Den svenske filmen «Ett øye rødt» snur det hele på hodet. Der er det en marokkansk far forsøker å bli svensk, mens sønnen protesterer og tviholder på den marokkanske kulturen.

— Vi ser at det å fortelle historier knyttet til moderne folkevandringer er en trend for tiden, sier Monrad-Krohn.

Snikprmeiérer

Et annet satsingsområde er barnefilm fra Skandinavia og Norden.

— Det er faktisk her de beste barnefilmene lages for tiden, sier Monrad-Krohn. Årets åpningsfilm er den norsk-islandske «Uten dekning». Filmen er spilt inn på sagaøya og er storslått, spennende og dramatisk.

Til festivalen kommer også en helt ny film om Mummitrollet. Ikke den japanske tegnefilmversjonen, men Tove Janssons egne troll.

— Den er basert på en Barne-tv-serie fra 70-tallet, og er pusset opp og revitalisert. Filmen har lenge vært en godt bevart hemmelighet, men nå er den endelig klar. Den norske distributøren kommer faktisk hit for å se den for første gang under festivalen, sier en fornøyd festivalsjef.

Mummitrollfilmen er ikke den eneste snikpremièren publikum får se. Hele tretten kinoaktuelle filmer vises for første gang i løpet av festivalen. Alt i alt er det 96 ulike filmer fra 24 land som står på plakaten.

Wergelandsverksted

Tradisjonen tro vil det også i år være mulighet for barn og unge til å lære å lage egne filmer. Under festivalen avholdes ikke mindre enn 26 filmverksteder.

Virtuelle Wergeland heter et av dem, og arrangeres i forbindelse med Wergelandsåret. Historiker og forfatter Ivo de Figureido vil veilede fra en nettside i forkant av kurset. Når elevene møter på verkstedet er det som eksperter på sitt område, og klare til å lage animasjonsfilm om Henrik Wergeland. Alt som blir laget på alle filmverkstedene blir offentliggjort på nettsiden You Tube.

Nylig vant animasjonsfilmen «Powerpig», laget av skoleelever under fjorårets festival, en pris på en finsk filmfestival.

— Og det i konkurranse med over 2000 andre, sier festivalkoordinator Even Jensen.

Barnefilmfestivalen fungerer også som et utstillingsvindu for barnefilm. Produsenter rundt om i verden har opplevd at det kan lønne seg å få vist filmen sin i Kristiansand, og til festivalen ventes 300 bransjefolk fra hele verden.

— Alle som er glade i barnefilm kan begynne å glede seg, sier festivalsjefen.