Aude (Brage Bang t.v.) og Visbur (Åsmund-Brede Eike) er to av de bærende rollene i spelet "Beltespenna". Foto: ARNE THOMSEN
DRAMATISK: Aude (Brage Bang, stående) i kamp mot Visbur (Åsmund-Brede Eike). Vilborg følger åndeløst med i Tiril Heide-Steen skikkelse. F.v. ser vi også Amalie Tollefsen, Maria Winge Lie, Frøya Rødland Omestad og Jannicke Skailand (delvis skjult). Foto: ARNE THOMSEN

— Jeg tror sagnet stemmer. Hvorfor skulle de ellers dra folk ut på de øyene for å gravlegge dem der, sier prosjektleder Nina Danielsen i Beltespenna spelforening. De siste par ukene har forberedelsene gått for fullt ved Kongevollvannet i Gyland nord for Flekkefjord. Har skal sesongens eneste historiske spel på Sørlandet vises.

— Vi er nok det eneste spelet i landsdelen etter at Spelet om Kråka på Spangereid la ned i fjor, sier Danielsen.

Manus til musikk- og syngespelet "Beltespenna" er skrevet av nederlandske Truuk Doyer, og det har vært klart siden tidlig på 1990-tallet. Selv om stykket har vært vist som musikalsk dramalesing både på Det Åpne Teater og på Agder Teater, er det altså ikke satt opp i full bredde før nå.

— Det er veldig spesielt for manusforfatteren å være til stede på urfremføringen i en alder av 95 år, sier Nina Danielsen.

Kastet seg rundt

Oppsetningen er regissert av Julie Winge, og rollelisten er en blanding av nasjonalt og lokalt. Her er navn som Tiril Heide-Steen, Brage Bang, Kari Onstad og Åsmund-Brede Eike. Det er med både musikere og fullt kor i tillegg til skuespillere og stab for øvrig.

— Flere av skuespillerne har kastet seg rundt på kort varsel for å bli med, etter at vi fikk budsjettet på plass litt sent. Det gjelder blant andre Tiril Heide-Steen, sier Nina Danielsen.

Massakrert med ljå

Manus baserer seg på et lokalt sagn. I tiden rundt 800 skal en hær fra Lista ha kommet til Gyland, og de lokale bøndene så ut til å ligge tynt an mot Lista-kongens ridende krigsmenn. Men gylendingene festet ljåbladene på staur, spente på seg skøyter og møtte fienden på den speilblanke isen på Kongevollvannet. Der skal de ha stelt i stand en massakre og vunnet slaget. De falne fra skal ha blitt gravlagt i femten gravhauger på det som kalles Rytterøyene i Kongevollvannet.

Hovedpersonen i stykket er Vilborg, en ung jente spilte av Tiril Heide-Steen. Moren Hildigunn mistet sin mann og sønn i slaget ved Kongevoldvannet, og mye av tematikken i dramaet dreier seg rundt morens trang til hevn.

Beskjedent budsjett

Hvordan det går kan man se enten ved å møte opp på premieren fredag kveld, på to forestillinger lørdag eller den siste forestillingen som vises søndag.

— Det begynner å se veldig bra ut nå. Vi har hatt prøver på hele forestillingen denne uka, sier prosjektleder Nina Danielsen.

Budsjettet er relativt beskjedent med 601.000 kroner.

Støttebeløpene fordeler seg slik:

Vest-Agder Fylkeskommune: 100.000 kroner

Flekkefjord kommune: 100.000 kroner

Listafondet: 50.000 kroner

Fritt ord: 52.000 kroner

Spelfondet: 75.000 kroner

Flekkefjord Sparebank: 50.000 kroner.

Sira-Kvina: 6000 kroner.

Statoil Sira: 10.000 kroner

— Og Coop har sponset oss med t-skjorter. Vi har budsjettert med 500 besøkende på fire forestillinger, noe som er veldig forsiktig. Men vi håper jo det kommer rundt 300 på hver av forestillingene, sier Nina Danielsen forhåpningsfullt.