FLYVEBLADET: Dette er flyvebladet teateret bruker til å markedsføre teaterstykket "Hvem drepte Alone Iwanowna".

— Det er ikke et bilde av Anders Behring Breivik, men et computertransformert bilde av ham, sier direktør Pavel Miskiewicz ved Dramatisk Teater i Warszawa. Den velrenommerte institusjonen hadde lørdag premiere på stykket "Hvem drepte Alone Iwanowna?" ("Kto Zabil Alone Iwanowna" ) av den unge dramatikeren Michal Kmiecik. Stykket bygger på Fjodor Dostojevskijs berømte roman "Forbrytelse og straff". Her figurerer Anders Behring Breivik som en av syv mistenkte for mordet. Og selv om figuren hans er en birolle i stykket har teateret altså valgt å bruke den norske massemorderens ansikt som blikkfang, både på plakater og i flyvebladene som reklamerer for stykket. Bildet er ett av dem Breivik selv publiserte i forbindelse med udåden, og som viser ham poserende i en egenkomponert uniform.

— Vi har undersøkt den juridiske siden av saken med våre advokater, og ifølge dem er dette uproblematisk, sier teaterdirektøren. Han har ikke fått noen reaksjoner på bruken av Breivik som blikkfang før Fædrelandsvennen ringer.

Etterlatte og pårørende etter 22. juli-massakren har reagert kraftig på at det i Danmark nå settes opp teater basert på Anders Behring Breiviks "Manifest 2083". Også i Nederland og Storbritannia arbeides det med teaterstykker basert på hendelsene 22. juli. Og nå er altså den norske massemorderen tatt i bruk i polsk teaterkunst som et symbol på det grusomme:

Ikke nevnt navn

— I denne sammenhengen er Breivik et symbol på noe som er brutalt og langt borte, sier Miskiewicz. Han er ikke sikker på om den jevne polakk gjenkjenner ansiktet til Breivik på plakaten, men har altså likevel valgt å bruke det.

— I stykket spilles Breivik av en 27 år gammel skuespiller som riktignok er blond, men mye lavere enn den egentlige Breivik. Ingen nevner navnet hans under stykket, men han opptrer i rollen som hvit, kristen terrorist som snakker om hvit raserenhet, sier Miskiewicz.

- Smakløst

Jannike Arnesen som overlevde massakren på Utøya i sommer, reagerer med overraskelse og vantro når hun får se bildet av plakaten utenfor teatret i Warszawa.

— Dette blir litt for mye, og hadde jeg sett dette i Oslo hadde jeg gått i bakken. Jeg forstår jo at Polen er langt borte, og at det ser annerledes ut sett fra deres ståsted. Men like fullt hadde det vært ganske smakløst om vi for eksempel hadde hengt bilder av han som begikk skolemassakren i Finland på for eksempel Kilden. Hvis dette brukes til å bagatellisere det Breivik har gjort synes jeg det er problematisk. Det har med respekt å gjøre, og hva er det egentlig vi har lyst å huske, spør Arnesen.

Leietageraktivist

Lars von Trier er en av de andre mordmistenkte i stykket.

— I filmen "Misanthropia" tar han jo livet av hele planetens befolkning. På ett punkt diskuterer han og Breivik hvem som er den verste morderen: han som har drept 77 eller han som har drept 7 milliarder, sier teaterdirektør Miskiewicz.

Teaterstykket bygger på en virkelig hendelse i Warszawa. I fjor ble leietageraktivisten Jolanta Brzeska funnet myrdet og brent i et skogholt utenfor Warszawa. Brzeska var en av frontfigurene i kampen mot hushaier i Warszawa. De siste årene har en mengde offentlig eide bygninger blitt overtatt av private, og leieprisene har skutt i været. Brzeska var en av de mest plagsomme aktivistene, og mistankene for mordet har gått i retning av huseieren som lenge hadde forsøkt å trakassere henne til å forlate leiligheten ved hjelp av ulovlige midler.

— De eneste problemene vi har hatt i forbindelse med stykket har kommet fra denne mannen og hans advokater. De kom på premieren for å finne ut om navnet hans er nevnt i stykket. Nå blir plakaten hengende et par dager til, og så ser vi om vi skal fortsette å vise stykket. Det avhenger av responsen fra publikum, forklarer teaterdirektøren.