KRISTIANSAND: — Vi opplever at selv folk utenfor Norge, langt uti Europa, har hørt om oss, sier Maren Fidje Bjørneseth (23), en av arrangørene bak Sørlandets første og største festival for samtidsdans.

Festivalen ble første gang avviklet sommeren 2010, og har siden den gang blitt gjentatt hver sommer. Arrangementet er nå mer populært enn noensinne. Derfor har initiativtagerne utvidet til et helt ukesprogram med kurs og forestillinger for både profesjonelle dansere og vanlige publikummere.

Satt Kristiansand på kartet

— Jeg holder til i London, og der har jeg tilfeldig opplevd at kjente dansere har hørt om Ravnedans i Kristiansand. Det er veldig gøy! Vi har klart å sette Kristiansand på kartet når det gjelder dans, forteller Maren med et stolt blikk.

— Vi har klart å etablere vårt publikum, derfor er festivalprogrammet mye større nå, legger festivalsjef Irene Theisen (26) til.

I tillegg til hovedforestillingene i Ravnedalen lørdag 27. og søndag 28. juli, inviterer i år Ravnedans på kveldsforestilling 30. juli i Kristiansand Kunsthall, med publikumsfavoritten fra i fjor Trigger Track Collective og gjester.

— I Ravnedalen fokuserer vi på å trekke hele det brede publikummet i Kristiansand. Men siden vi nå har etablert noe der, satser vi også på en forestilling for en smalere og mer spesielt interessert målgruppe. For alle de som vil se mer samtidsdans, sier Irene.

Festivalen tilbyr også et mentorprogram for dansere, som skal ende opp i en forestilling i selveste Kilden 2. august.

— Dette synes vi er veldig gøy, at vi har fått til et slikt samarbeid med Kilden. Målet er at vi etter hvert kan bruke enda mer av byen som areal, forteller festivalsjefen.

SNART RAVNEDANS: Fv. Irene Theisen (26), Julie Rasmussen (23) og Maren Fidje Bjørneseth (23) er snart klare for en ny og utvidet utgave av samtidsdansfestivalen Ravnedans. Foto: Kjartan Bjelland

Dansere fra hele verden

Gjengen bak Ravnedans, som har som mål å utfordre sørlandspublikummet med samtidsdans, og å styrke miljøet for profesjonelle danse— og scenekunstnere i landsdelen, føler de har kommet langt på vei med målene.

— At det kommer 500-600 mennesker for å se på samtidsdans, slik det tidligere har gjort i Ravnedalen, det skjer jo liksom bare i Operaen i Oslo. Det er ganske unikt. Vi får nå også inn søknader fra folk over hele verden som vil komme og danse. Det kommer i år folk fra både Amsterdam, Italia, London, Frankrike, flere steder i Norge, men selvfølgelig også noen lokale dansere, sier Irene og kommer med en innrømmelse.

— Ravnedans har vokst fort, vi hadde vel egentlig ikke sett for oss at det skulle bli så stort.

Arrangørene, som alle er utdannet profesjonelle dansere, mener de har et unikt forestillingskonsept i Ravnedalen. Publikum spaserer en guidet tur i parken, hvor de får se et antall kortere innslag av samtidsdans og scenekunst. Innslagene finner sted på forskjellige naturscener i Ravnedalen, og er uavhengig av hverandre.

— Mange steder, også i Oslo, er det omtrent bare dansere som går og ser dans. Vi vil at alle skal se det. Folk sier ofte at de ikke forstår sjangeren, men det handler mer om å oppleve noe, smiler Maren.