INTERNETTKUNST: Lysskulpturen skal henge ned gjennom hele trapperommet i branntårnet. Lys og intensitet skal kobles opp mot nettrafikken på kommunens hjemmeside. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Den skal synliggjøre hva interaksjon dreier seg om, sier lyd- og lysdesigner Pekka Stokke til Fædrelandsvennen.

41-åringen fra Trondheim, som blant annet er bandet Motorpsychos faste lysdesigner, vant den åpne konkurransen om å smykke ut det gamle branntårnet fra 1894 som strekker seg om lag 25 meter til værs inne i det nye rådhuskvartalet.

Der skal han skape et verk som lyser med varierende styrke og i ulike farger avhengig av hvor mange som til en hver tid leter etter reguleringsplaner, skatteopplysninger og annen informasjon på kommunens hjemmeside.

— Et verk som går i interaktiv dialog med brukerne og byen, sier kunstutvalgets leder Harald Fenn.

Demokratisk kunst

"Demokrati" var stikkordet for den åpne utsmykningskonkurransen, og Fenn mener Stokke verk svarer på oppgaven på en spennende måte.

— Det blir en slags vev av fiberoptikk, ledlamper og glassmateriale som henger ned gjennom tårnet, forklarer Stokke.

Tårnet blir åpent for publikum, og kunsten kan betraktes fra ulike vinkler etter hvert som man beveger seg opp og ned i trapperommet. Også ute fra gaten vil verket bli synlig når toppen av tårnet skifter farge og lyser med varierende intensitet. Gjennom åpningene i tårnet vil man kunne se lyskunsten fra det store servicetorget midt i bygget. Også gulvet under selve tårnet vil opplyses av folkets nettrafikk.

— Det blir et lavmælt og elegant uttrykk, og ikke noe flimrende tivoli, sier Stokke som kaller verket "Vakten".

Branntårnet står sentralt i det ombygde kvartalet som skal huse byens politiske ledelse og administrasjon, og den gamle brannvaktfunksjonen inspirerte Stokke:

Symbolsk sted

— Det er et sterkt symbolsk sted, og det er lett å glemme at det i et større perspektiv ikke er så lenge siden telefonen ble oppfunnet, sier kunstneren som nå skal gi tårnet et helt moderne vaktperspektiv.

Pekka Stokke har en omfattende merittliste som inkluderer scenografisk samarbeid med en rekke musikere som bl.a Nils Petter Molvær, Supersilent og Trondheim Jazzorkester. Han har også bidradd på Punktfestivalen og laget en rekke videoinstallasjoner. I tillegg til Rådhuskvartalet i Kristiansand, arbeider han nå med en lysskulptur til Strinda skole i Trondheim.

Stokkes forslag ble valgt ut blant 24 idéutkast som kom inn i den åpne konkurransen som ble utlyst i fjor. Samtlige forslag ble også lagt ut til "folkeavstemning", og det ble til sammen avgitt 1718 digitale og 9 stemmer på papir for de ulike skissene til den permanente kunsten som skal pryde branntårnet. Siren Wårøes bidrag - Din min vår stemme - fikk 418 av dem og vant dermed folkets gunst med klar margin.

Det er imidlertid juryens røst som avgjør, og Pekka Stokka skal i høst arbeide fram den endelige løsningen som skal stå klar i februar 2014.