KRISTIANSAND: — Jeg ser på dette som relativt udramatisk. Men det blir dramatisk når noen ikke kan redegjøre for hva pengene har gått til, sier Gabrielsen.

Fædrelandsvennen kunne fredag fortelle om flere kunstnere som har fått krav om tilbakebetaling av Cultiva-midler, grunnet manglende sluttrapport som skal vise hva pengene har blitt brukt til. Totalt har ti prosjekter fra 2009 og tidligere fått varsel med krav om tilbakebetaling.

Tilbakebetaling

Utbetalingene fra Cultiva varierer fra 100.000 kroner til én million kroner.— Vi har hatt oppe disse rapportene på hvert styremøte i det siste. Tidligere var det et stort antall som ikke hadde levert sluttrapport, men tallet synker og vi er nå nede på et håndterlig nivå. Men jeg kan ikke erindre at vi har avdekket at noen av tildelingene har vært tvilsomme. Så dette håndteres, sier styreleder Ansgar Gabrielsen, og legger til at styret er i dialog med Cultivas administrasjon om dette.

— Men er ikke dette alvorlig?

— Alt vi holder på med er alvorlig. Men det er viktig at vi får tilbake dokumentasjon på hva pengene vi har gitt som tilskudd har gått til. Det var store beløp til å begynne med, men summen har gått drastisk ned etter at vi tok tak i dette. Men dersom mottakere ikke kan redegjøre for hva pengene har gått til, blir det krav om tilbakebetaling.

Troverdighet

I desember 2011 ble det klart at Cultiva måtte snøre igjen pengesekken grunnet finanskrisen. Bufferkapitalen måtte bygges opp og alle tildelinger ble stoppet. Staben ble også kuttet til et minimum. Nå lover styrelederen å se på vilkårene for tildeling av støtte.— Cultiva er som kjent i møllposen, og før eventuelle nye tilskudd skal vi ha en gjennomgang av alle premissene før utdeling, sier styrelederen.

— Hva tenker du om Cultivas troverdighet, i lys av denne saken?

— Jeg tenker først og fremst det går på troverdigheten til de som ikke har levert rapportene, sier Gabrielsen.

— Men noen av disse sakene er sju år gamle?

— Det er synd at det ikke går mer automatikk i det å levere rapportene og at det er nødvendig for oss å purre så mange ganger. Men vi har kanskje vært for tålmodige. Men totalsummen er et beskjedent beløp i forhold til den halve milliarden vi har delt ut, sier styrelederen, og tenker på det både Cultiva og Lille-Cultiva har fordelt siden 2003.