OSLO: Den norske filmskolen på Lillehammer brøt de strenge reglene for nominering til Oscar gjennom TV-visningen21. august 2010 på NRK 2, men det er høyst usikkert hvilke konsekvenser dette vil få for Tuba Atlantic — om det i hele tatt får noen.

Hallvar Witzøs film ble vist i sin helhet i et to og en halv time langt program, som besto av til sammen seks eksamensfilmer fra Den norske filmskolen på Lillehammer under tittelen «Filmskolefilmer - nye norske talenter».

Dette er et klart brudd på de strenge reglene som det amerikanske filmakademiet har for Oscar-konkurransen.

Tidligere har en rekke filmer blitt utelatt fra Oscar-nominasjon for brudd på de strenge og omdiskuterte reglene, men det har etter det Aftenposten kjenner til aldri skjedd at en film er blitt diskvalifisert etter at den er nominert.

Forbud mot TV-visning

I reglene heter det at «ingen kortfilm kan vises offentlig noe sted utenom kinoformatet, inkludert, men ikke begrenset til, TV og kabel-TV, hjemmevideo og Internett-overføring, før etter at den har hatt sin Los Angeles-lansering eller etter at den har mottatt sin pris på festival eller student-Oscar. Utdrag av filmen, begrenset til ti prosent av total lengde, er unntatt fra denne regelen.»

Tuba Atlantic fikk student-Oscar i juni i fjor, nesten ti måneder etter at filmen første gang ble vist på NRK 2. I påmeldingsskjemaetfor Oscar-konkurransen behandles kravet om forbud mot TV-visninger flere steder. Først blir produsentene bedt om å opplyse dato og tidspunkt for eventuelle visninger utenom kinoformatet. Dessuten nevnes dette spesifikt i en «ofte stilte spørsmål»-liste nederst i skjemaet.

I skjemaet lyder et av spørsmålene:

«Min film ble vist på TV i et annet land for én kveld før den fikk sin kinorelease i USA. Er den fortsatt innenfor regelverket?».

Det entydige svaret lyder:

«Nei. En TV-visning av et hvert slag hvor som helst i verden som skjer før en kortfilm vinner en kvalifiserende pris eller får sin kinorelease, diskvalifiserer den fra pris-vurdering.»

- Har vært åpne om TV-visningen

Regissør Hallvar Witzø sa søndag på telefon fra Santa Monica utenfor Los Angeles at Oscar-akademiet er kjent med NRK-visningen i 2010. — Dette har vi vært åpne om hele tiden. Én ting er å vise filmen på ABC med muligheter for å selge reklame, en annen ting er å la den gå på statsfinansierte NRK. Dette har ingen betydning for oss, sa han til Aftenposten.

- Frykter du at filmen din i verste fall kan bli diskvalifisert fra årets Oscar-konkurranse?

— Nei, det ser jeg som helt usannsynlig, når vi har kommet så langt. Dette er jo på mange måter bryllupsdagen min, så nå er vi klar for fest.

- Trist om dette ødelegger festen

Fagansvarlig for dokumentarfilm og kortfilm Toril Simonsen ved Norsk filminstitutt er akkurat nå i Los Angeles for å følge Oscar-festilighetene, og godt kjent med de strenge reglene for Oscar-nominering. Hun er forbauset over at Tuba Atlantic ble vist på TV allerede i 2010. — Det er fryktelig trist om dette skulle vise seg å få følger for den festen vi forbereder oss på nå, men vi får krysse fingrene og håpe at det går bra. En Oscar-nominering er en stor faglig boost for hele det norske filmmiljøet, sier Simonsen.

Dekan ved Den norske filmskolen på Lillehammer, Thomas Stenderup, var søndag i Marokko, og er heller ikke kjent med at TV-visningen kunne få noen følger.

— Dette er en student-film, som vant student-Oscar, og jeg har forstått det slik at akademiet har gitt unntak fra reglene om TV-visning fordi filmen kvalifiserte seg den veien, sier han.

Aftenposten har siden lørdag forsøkt å få kommentarer fra filmakademiet i Los Angeles til saken, men ingen har hittil villet kommentere den.