Forfatter og lyriker Håvard Rem kom nylig ut med diktboka "30 40 50", som fikk gode anmeldelser hos blant andre Fædrelandsvennen, Aftenposten og Dagbladet. Nå forteller han at flere sentrale bokhandlere nekter å ta inn boken – selv om forlaget tilbyr dem full returrett.

— Flere bokhandlere har bestemt seg for at ingen vil ha dikt. Saken illustrerer et voksende problem i bokbransjen: Bokhandlerne satser på færre titler, og tar ikke inn stort annet enn krim, strikkebøker og bestselgere. At ingen kjøper en diktbok eller for eksempel novellesamling, blir da selvoppfyllende, forteller Håvard Rem.

Dikt selger mindre

Selv trakk han frem Ark Markens i Kristiansand som én av butikkene som takket nei. Men i dag bestemte Ark seg for å ta inn diktboka likevel.

— Vi vil få inn et greit antall siden boka har en lokal tilknytning til oss. Man tar jo alltid inn mest av de bøkene man tror har potensial til å selge, så klart. Det gjelder alle slags bøker, uansett forfatter og sjanger, sier daglig leder i Ark Markens, Anette Buestad.

- Hvordan er deres salg av dikt?

— Det selger jo mindre enn romaner, men vi har en hylle med lyrikk i butikken, sier hun.

Oppgitt over bransjen

Selv er forfatter Håvard Rem bekymret for bokbransjen.

— Jeg blir oppgitt. Om helt sentrale bokhandlere skal bli en flaskehals i det systemet, så er ikke det bra. Hele bokbransjen er bekymret for at bokhandlerne tar inn færre og færre titler. Man får en kommersialisering av bokhandlerne, som nesten bare gir plass til A4-bøker. Kulturpolitisk så er det et problem, sier Håvard Rem, som er overrasket over at flere bokhandlere takker nei.

— Det må jo gå på selvrespekt og den faglige stoltheten løs, når bokhandlere nesten per definisjon utelukker viktige sjangre. Det er et kulturnettverk som holder på å gå i stykker, hvor man kan utgi en bok, så er den tilgjengelig, sier Rem.